"Bellingcat" žurnālists sola šogad publiskot Navaļnija indēšanā iesaistīto personu datus

© Reuters/Scanpix/Leta

Starptautiskā pētnieciskās žurnālistikas portāla "Bellingcat" žurnālists Kristo Grozevs ir solījis līdz šī gada beigām publiskot visus viņam zināmos datus par Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) darbinieku, kas iesaistīti opozīcijas politiķa Alekseja Navaļnija indēšanā, pārvietošanos.

Grozevs, kurš ir piedalījies žurnālistu veiktā izmeklēšanā par Navaļnija indēšanu, izteica šo solījumu otrdien tiešsaistes sarunā ar krievu žurnālistu Aleksandru Pļuščevu.

Grozevs trešdien viterī precizēja, ka ceturtdien padarīs visiem medijiem pieejamus datus par visiem "FDD indētāju braucieniem", izņemot divus braucienus, par kuriem žurnālisti vēl veic izmeklēšanu, kas tiktu grauta publiskošanas gadījumā.

Atentātu pret Krievijas opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju Tomskā īstenoja slepena FDD vienība, kas darbojusies FDD Kriminālistikas institūta aizsegā, secināts izmeklēšanā, ko kopīgi veikuši starptautiskais pētnieciskās žurnālistikas projekts "Bellingcat" un Krievijas tīmekļa medijs "The Insider" sadarbībā ar ASV televīzijas kanālu CNN un vācu žurnāli "Der Spiegel".

Grozevs piedalījās šajā izmeklēšanā, kuras rezultāti publiskoti 14.decembrī.

Iesaistīto FDD darbinieku personības žurnālisti noskaidroja, salīdzinot mobilo tālruņu darbības datus ar dažādām citām datu bāzēm.

Izpētot aviācijas lidojumu datus, konstatēts, ka slepenās FDD vienības pārstāvji kopš 2017.gada lidojuši uz desmitiem Krievijas pilsētu, kuras tobrīd apmeklējis Navaļnijs. Katrā no šādiem lidojumiem parasti devušies divi vai trīs grupas locekļi.

Biļetes iegādātas, izmantojot gan savus īstos vārdus, gan viltus identitātes. FDD darbinieki centušies lidot nevis ar tiem reisiem, kurus izmantojis Navaļnijs, bet ar paralēliem reisiem.

Visaktīvākā grupas darbība bijusi vērojama 2017.gadā, kad Navaļnijs paziņoja par savu nolūku startēt Krievijas prezidenta vēlēšanās, un 2020.gadā.

Pētījuma autori nosaukuši gan visu astoņu FDD vienības dalībnieku vārdus, gan viņu pseidonīmus - Staņislavs Makšakovs, Oļegs Tajakins ("Tarasovs"), Aleksejs Aleksandrovs ("Frolovs"), Ivans Osipovs ("Spiridonovs"), Konstantīns Kudrjavcevs ("Sokolovs"), Aleksejs Krivoščekovs, Mihails Švecs ("Stepanovs") un Vladimirs Paņajevs.

Tiešsaistes sarunā ar Grozevu Pļuščevs pauda uzskatu, ka "Bellingcat" tagad zina vairāk par šo FDD darbinieku pārvietošanos, nekā bija vajadzīgs izmeklēšanai, un ierosināja šos datus publiskot, ja ir pārliecība par šo cilvēku līdzdalību atentātā pret Navaļniju. Grozevs atbildēja, ka "pieņem šo izaicinājumu" un publiskos šos datus līdz gada beigām.

Kā ziņots, 44 gadus vecajam Navaļnijam 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, un ar saindēšanās simptomiem viņš nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā.

22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Šo slēdzienu apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas, kā arī Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija.

Svarīgākais