Filipīnas plosa spēcīgs taifūns "Megi"

© Scanpix

Ārkārtīgi spēcīgā par supertaifūnu nodēvētā viesuļvētra "Megi" pirmdien sasniedza Filipīnu ziemeļus, kalnu apvidos izraisot zemes nogruvums un piekrastē - milzīgus viļņus, ēkām noplēšot jumtus, bet no zemes izraujot kokus ar visām saknēm. Vismaz viens cilvēks dabas stihijā zaudējis dzīvību, apliecināja amatpersonas.

Gatavojoties šī gada spēcīgākajai vētrai, Filipīnu lielākās salas - Lusonas - ziemeļos slēgtas skolas un evakuēti tūkstošiem cilvēku.

Pirmās par taifūna spēku dabūja pārliecināties Isabelas un Kagajanas provinces, kas atrodas salas ziemeļaustrumos, sacīja vecākais sinoptiķis Grasjano Jumols.

"Laika apstākļi ir draudīgi. Kalnos bijuši zemes nogruvumi, manāma spēcīga viļņošanās, piekrastē vētras brāzmas un lieli viļņi, un tagad ir izsludināti plūdu draudi," apliecināja sinoptiķis.

Uznākot vētrai, Tugegarao pilsētā, Kagajanas provincē, kāds vīrietis noslīcis upē zvejas laikā, zināja teikt civilās aizsardzības štāba priekšnieks Benito Ramoss.

Taifūna epicentrs galvaspilsētai ies secen, tomēr iedzīvotājiem ir jābūt gatavībā, brīdināja sinoptiķis Jumols.

Vētra pārvietojas ziemeļrietumu virzienā ar ātrumu 19 kilometri stundā, brāzmām sasniedzot ātrumu 260 kilometri stundā, apliecināja valdības meteoroloģiskajā dienestā.

Sagaidāms, ka pirmdien dienas laikā "Megi" Lusonas salā izraisīs spēcīgas lietavas un tad otrdien turpinās virzīties Dienvidķīnas virzienā.

Plkst.11.30 pēc vietējā laika (plkst.6.30 pēc Latvijas laika) vētras epicentrs atradās virs Sjerramadres kalniem, Isabelas provincē, kādus 360 kilometrus uz ziemeļiem no galvaspilsētas.

Lusonas ziemeļos slēgtas lidostas, bet kuģiem dots rīkojums nepamest ostas.

Pasaulē

Tūkstošiem Donalda Trampa izdotās Bībeles "Dievs, svētī ASV" eksemplāru tika iespiestas valstī, kuru bijušais ASV prezidents vairākkārt apsūdzējis par amerikāņu darbavietu zagšanu un iesaistīšanos negodīgā tirdzniecības praksē, proti, Ķīnā, vēsta “The Associated Press”.