Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Leiena: Pēcbreksita sarunās panākts progress, nākamās dienas būs izšķirošas

© Reuters/Scanpix/Leta

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena trešdien paziņojusi, ka pēcbreksita sarunās ar Lielbritāniju panākts progress un nākamās pāris dienas būs izšķirošas.

Taču Leiena norādīja, ka nevar pateikt, vai vienošanos galu galā izdosies noslēgt.

Pārejas periods pēc Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības beidzas 31.decembrī, un palicis ļoti maz laika, lai panāktu vienošanos par turpmākajām attiecībām, jo abām pusēm vēl vajadzēs to ratificēt.

Ja vienošanās netiks noslēgta un ratificēta līdz 31.decembrim, ES un Lielbritānijas starpā stāsies spēkā muitas tarifi un cietīs uzņēmumi abās pusēs, bet sevišķi Lielbritānijā.

Apvienotā Karaliste izstājās no ES 31.janvārī.

"Pašreiz es nevaru pateikt, vai vienošanās būs vai nebūs. Es varu pateikt, ka tagad pastāv ceļš uz vienošanos. Ceļš varbūt ir ļoti šaurs, bet tas tur ir," sacīja Leiena.

"Mēs esam atraduši ceļu uz priekšu vairumā jautājumu, bet divi jautājumi vēl ir neatrisināti: godīga konkurence un zvejošana. Es ar prieku varu ziņot, ka jautājumi, kas saistīti ar [vienošanās] pārvaldību tagad lielā mērā ir atrisināti. Nākamās pāris dienas būs izšķirošas," uzrunājot Eiropas Parlamentu (EP), sacīja Leiena.

Viens no sarežģītākajiem atlikušajiem jautājumiem ir zvejošana, kur vienošanos var neizdoties panākt, sacīja Leiena.

Lielbritānija uzstāj, ka pārņems kontroli pār saviem ūdeņiem, bet ES vēlas saglabāt tiem piekļuvi.

"Par zvejniecību diskusijas joprojām vēl ir ļoti sarežģītas. Dažreiz ir sajūta, ka mums neizdosies atrisināt šos jautājumus," sacīja Leiena, solot turpināt sarunas.