Latvijas vēstnieks Lietuvā: Kaimiņi ir otrajā vietā Eiropā pēc saslimušo skaita

© f64.lv, Kaspars Krafts

Šorīt Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" Latvijas vēstnieks Lietuvā Indulis Bērziņš skaidroja Covid-19 situāciju Lietuvā.

No šodienas Lietuvā stājās spēkā jauni, stingrāki Covid-19 izplatības ierobežošanas noteikumi. Kā atzina Bērziņš, tad vakar vakarā Lietuvas premjerministre aicināja sabiedrību saprast vīrusa nopietnību.

"Vakar vakarā premjerministre aicināja tautu atjēgties un ievērot ierobežojumus," komentēja Bērziņš.


Vēstnieks atzina, ka situācija nevienā no Baltijas valstīm nav laba, taču Lietuvai iet ļoti smagi. Pašlaik Lietuva atrodas otrajā vietā Eiropā, kur ir konstatēti visvairāk Covid-19 inficēto pret iedzīvotāju skaitu.

Bērziņš min, ka situācija Lietuvā ir ļoti sarežģīta. Tomēr pastāv cerība, ka līdz gada biegām Lietuva saņems pirmās 10 000 vakcīnas pret koronavīrus. Šīs vakcīnas pietiks tikai 5 000 iedzīvotāju atzina Bērziņš. Vakcīnu efektivitāti varēs novērot tikai nākamajā gadā.

No šodienas Lietuvā stājas spēka pārvietošanās ierobežojumi. Vienas pašvaldības ietvaros iedzīvotāji varēs doties uz darbu, veikalu vai aptieku. Tomēr šķērsot pašvaldības robežu būs aizliegts. Pastāv atsevišķi izņēmumi, kad to ir iespējams darīt, ja cilvēks strādā vienā vietā, bet dzīvo citā, vai apmeklējot bēres. Policija stingri kontrolēs noteikto ierobežojumu ievērošanu.

"Ja nebūs šīs starpdisciplīnas ne Latvijā, ne Lietuvā, ne Igaunijā, pozitīvi rezultāti netiks sasniegti," situāciju komentēja Bērziņš.


Svarīgi ir, lai iedzīvotāji izprot ierobežojumu mērķi un tos ievēro. Paši aizliegumi un ierobežojumi situāciju neuzlabos, ja cilvēki tos neievēros. Nozīmīgi ir ievērot tos un neticēt sazvērestības teorijām.

Brīdi, kad tika izziņots, ka Lietuvā ieviesīs stringrus ierobežojumus, cilvēki masveidā steidzās iepirkties. Bērziņš šādu cilvēku aktivitāti skaidroja ar to, ka sabiedrība steidza pirkt svētku dāvanas, cerēja uz dažādām atlaidēm vai arī uzskatīja, ka uz viņiem šie noteikumi neattiecas un nekas slikts nenotiks.

Bērziņš atzīst, ka vēl joprojām ir manāms, ka cilvēki no Latvijas dodas uz Lietuvu, taču viņš aicina to nedarīt un domāt par savu, un citu cilvēku drošību. Kā uzsvēra vēstnieks, tad nevajadzētu atjaunot satiksmi no Latvijas uz Lietuvu, tādējādi ierobežojot slimības izplatību. "Jo mazāk izņēmumu, jo labāk. Tikai visi kopā mēs varam tikt galā."

Jau vēstīts, ka, lai iegrožotu satraucošo jaunā koronavīrusa izplatību, Lietuvā no šodienas stājas spēkā jauni, daudz stingrāki karantīnas noteikumi - tiek slēgta lielākā daļa veikalu un visu svētku laiku cilvēkiem būs atļauts atstāt savas pašvaldības teritoriju tikai nopietnu iemeslu dēļ.

Svarīgākais