Īrija soda "Twitter" ar 450 000 eiro lielu sodanaudu

© AFP/SCANPIX/LETA

Īrija otrdien paziņojusi, ka uzlikusi mikroblogu vietnei "Twitter" 450 000 eiro lielu sodanaudu par privātās dzīves neaizskaramības noteikumu pārkāpšanu.

Tā ir pirmā reize, kad tikusi piemērota pirms diviem gadiem apstiprinātā Eiropas Savienības (ES) Vispārējā datu aizsardzības regula (GDPR).

Īrijā atrodas "Twitter, kā arī "Apple", "Facebook" un "Google" reģionālie biroji, un tāpēc Dublina ir galvenā, kam jāuzrauga šo interneta lieluzņēmumu darbība Eiropā.

"Datu aizsardzības komisija šodien paziņoja par GDPR izmeklēšanas pabeigšanu pret "Twitter International Company"," teikts otrdien izplatītajā paziņojumā.

Izmeklēšana tika uzsākta 2019.gada janvārī, pamatojoties uz "Twitter" ziņojumu par lietotāju datu noplūdi.

Īrija veica pārbaudi, vai uzņēmums par notikušo ziņojis 72 stundu laikā un vai notikuma gaita tikusi atbilstoši dokumentēta.

"Twitter" uzliktā sodanauda teorētiski var sasniegt četrus procentus no uzņēmuma globālajiem gada ieņēmumiem, tas ir 140 miljonus dolāru, jo 2019.gadā kompānija deklarējusi 3,5 miljardus dolāru lielus ieņēmumus.

Ievērojami mazākā faktiskā sodanauda tomēr ir "efektīvs, samērīgs un atturošs sods" par savlaicīgu neziņošanu par noplūdi un neatbilstošu incidenta dokumentēšanu, teikts Datu aizsardzības komitejas paziņojumā.

Svarīgākais