Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvā ārsti sākuši šķirot Covid-19 pacientus

© Tass/Scanpix/LETA

Katru dienu Lietuvā tiek atklāts rekordliels skaits jaunu COVID-19 gadījumu skaits, un desmitiem cilvēku ir gājuši bojā no šīs infekcijas slimības. Ārsti, kas strādā pārpildītās slimnīcās, saka, ka vissmagāk slimie pacienti jau tiek sakārtoti pēc kara lauka slimnīcas principa: vissmagākie gadījumi un tie, kur vēl var palīdzēt, ziņo Lietuvas sabiedrisko mediju portāls LRT.lt.

Anesteziologs Ričards Peldžs, kas strādā vienā no valsts slimnīcu intensīvās aprūpes nodaļām, ar smagi slimiem Covid-19 pacientiem saskaras katru dienu.

Patlaban šīs nodaļas ārsti strādā pēc kara lauka slimnīcas principa un ne tikai saskaras ar lielu fizisku nogurumu, esot uz izdegšanas robežas, bet arī ar lielu emocionālo slodzi.

“Vai visi, kas tieka nogādāti reanimācijā, nomirs? Pagaidām mēs joprojām ceram, ka varam palīdzēt kādam no viņiem, bet mēs nezinām, kuram. Es tikai zinu, ka 8 no 10 pacientiem, kuri saņem manu palīdzību, mirs, bet es nezinu, kuri, ”atklāti par situāciju sacīja ārsts.

Reanimācijas nodaļa ar Covid-19 pacientiem parasti ir otrais vai trešais pieturas punkts visā ārstēšanas procesā. Pacienti vispirms nonāk uzņemšanas centrā, no kura viņi pēc simptomiem un veselības stāvokļa tiek sadalīti citās vienībās. Lielākā daļa pacientu, kuriem nepieciešama skābekļa terapija, tiek nosūtīti uz infekcijas slimību slimnīcu. Citus ar hroniskām saslimšanām - ar sirds un asinsvadu slimībām un grūti kontrolējamu diabētu - uzņem terapijas vai ķirurģijas nodaļās ar palātām COVID-19 pacientiem.

Vissmagāk sasirgušie pacienti nonāk intensīvās terapijas nodaļā. Vismaz tā tam vajadzētu būt, taču šodien realitāte ir cita. Kad katru dienu jaunu COVID-19 gadījumu skaits palielinās līdz tūkstošiem, un ​​slimnīcās sāk pietrūkt vietu pacientiem un personālam, ārsti ir spiesti sākt šķirot pacientus, priekšroku dodoto tiem, kas vēl iespējams palīdzēt.

“Mūsu atbildībā ir Paņevežas un Utenas apgabali. Ja rindā uz reanimāciju un intensīvo terapiju gaida vairāki kritiski slimi pacienti, mēs izvēlamies, kurus uzņemt. Reanimācija ir tilts uz dzīvi, nevis nāves vieta. Nav vērts reanimēt pacientu tikai tāpēc, lai viņš nenomirtu nākamajā palātā. Tāpēc mēs sākām atlasīt pacientus, par to runājam ar citām nodaļām, ar pacientu tuviniekiem. To pašu dara Viļņas un Kauņas klīnikas, kuras no mums pārved pacientus, kuriem ir lielākas izredzes uz izdzīvošanu, un tos, kuri varbūt ir smagākā stāvoklī patlaban, bet kuri ir jaunāki vai kuriem ir mazāk hronisku slimību," skaidroja ārsts.

Avots