Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Breksits: Džonsons dosies uz Briseli, lai mēģinātu panākt lūzumu sarunās par pēcbreksita attiecībām

© PA/Scanpix/Leta

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons pēc garas telefonsarunas ar Eiropas Komisijas (EK) prezidenti Urzulu fon der Leienu plāno šonedēļ doties uz Briseli, lai mēģinātu panākt lūzumu pēcbreksita sarunās, ziņo mediji.

Abi politiķi norādījuši, ka sarunās joprojām pastāv vērā ņemamas nesaskaņas.

Gaidāms, ka Džonsons šonedēļ dosies uz Briseli, lai tiktos ar Leienu un mēģinātu panākt vienošanos par ES un Lielbritānijas turpmākajām attiecībām.

Premjers par šādu soli izšķīrās pēc 90 minūšu ilgas telefonsarunas ar Leienu pirmdienas vakarā, kas nedeva nekādus rezultātus.

Abi līderi norādīja, ka joprojām pastāv vērā ņemamas domstarpības jautājumos par zvejniecību, godīgu konkurenci un vienošanās izpildes pārvaldību.

Pārejas periods pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES beidzas 31.decembrī, un palicis ļoti maz laika, lai panāktu vienošanos par pušu turpmākajām attiecībām, jo abām pusēm vēl vajadzēs to ratificēt.

Ja vienošanās netiks noslēgta un ratificēta līdz 31.decembrim, ES un Lielbritānijas starpā stāsies spēkā muitas tarifi un cietīs uzņēmumi abās pusēs, bet sevišķi Lielbritānijā.

ES un Lielbritānijas sarunvedēji norādījuši, ka atkal un atkal tiek runāts par vieniem un tiem pašiem problemātiskajiem jautājumiem: zvejošanu, godīgu konkurenci un vienošanās izpildes pārvaldību.

Abas puses pārmetušas viena otrai nesamierināmību, un Leienas un Džonsona telefonsarunas līdz šim nav devušas rezultātus. Saruna aci pret aci varētu būt grūdiens vienošanās virzienā vai arī iespēja atzīt, ka vienošanos neizdosies noslēgt.