Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Par Austrijas gada izteicienu kļūst Vīnes slaktiņa rīkotājam veltītas nievas

© SIPA/SCANPIX/LETA

Par Austriešu gada izteicienu kļuvušas nievas, ko kāds no aculieciniekiem veltīja islāmistu teroristam kas novembrī Vīnē noslepkavoja četrus cilvēkus, bet vēl kādus 20 ievainoja, ceturtdien paziņojis Austrijas Vācu valodas pētniecības centrs.

Tīmeklī izplatītajā videoierakstā, kurā fiksēta terorakta norise un redzams kā slepkava ar šaujamo rokā iet pa ielu, fonā dzirdams, kā kāds vīniešu dialektā viņam uzsauc: "Schleich Di, Du Oaschloch!" ("Izdrāz sevi, pakaļcaurums!")

Lai gan videoierakstu sociālo mediju platformas ir dzēsušas, austrieši frāzi ir pārtvēruši un tā kļuvusi ļoti populāra, atspoguļojot vīniešu tradicionālo patiku pret sālītiem izteicieniem.

Tas liecina, arī par Austrijas galvaspilsētas pilsoņu agresīvāko reakciju uz uzbrukumu, nekā pēc islāma ekstrēmistu pastrādātajiem slaktiņiem izrādīja, piemēram, briti vai francūži, kuru tūlītējās emocijas atspoguļoja tādi saukļi kā "Pray for London!" ("Aizlūdziet par Londonu!") vai "Je suis Charlie" ("Es esmu Čārlijs").

Drīz vien pēc Vīnes slaktiņa tirdzniecībā parādījās t-krekli un kafijas krūzes ar fāzi, kas demonstrē vīniešu spītīgo un nepakļāvīgo dabu.

Austrijas gada izteiciens tiek noskaidrots tiešsaistes balsojumā, kurā piedalās lingvisti un žurnālisti.