Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvā Covid-19 dēļ iemidzinātās ūdeles uzglabās saldētavās, lai vēlāk izmantotu to ādas

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Lietuvas Jonavas rajona uzņēmuma "Danmink" kažokzvēru saimniecībā, kur pēc jaunā koronavīrusa atklāšanas gan darbiniekiem, gan ūdelēm paredzēts iemidzināt kopumā 40 000 dzīvniekus, tie tiks nedēļām ilgi glabāti saldētavās, cerot iznīcināt vīrusu, bet ūdeļu ādas vēlāk izmantot, ziņu aģentūrai BNS pastāstījis Valsts pārtikas un veterinārijas dienesta (VMVT) Operatīvās reaģēšanas dienesta vadītājs Marjus Masjulis.

Kā ziņots, šajā saimniecībā kopumā tiek turētas aptuveni 59 000 ūdeles, kas pieder uzņēmumam "Danmink" un tā galvenajam akcionāram, uzņēmumam "Vilkijos ūkis". Daļu dzīvnieku saimniecība pūlēsies saglabāt, lai turpinātu darbību.

Pēc Masjuļa sacītā, beigtās ūdeles plānots nenodīrātas ievietot saldētavās uz laiku no dažām līdz vairāk nekā desmit nedēļām un šai laikā vīrusam vajadzētu aiziet bojā.

"Uz ādām [vīruss] var saglabāties tikai aptuveni nedēļu, bet tālākajā apstrādes procesā, žāvējot vai apstrādājot ķīmiski, vīruss vispār tiek iznīcināts," izteicies dienesta pārstāvis.

Viņš pastāstījis, ka paredzēts ņemt beigto ūdeļu asins paraugus un VMVT noteiks, vai šie dzīvnieki jau bija pārslimojuši Covid-19, vai vēl slimojuši, bet bez simptomiem, vai arī vispār nav bijuši inficēti.

Par ādu izmantošanu dienests lems vēlāk, bet pirms tam plānots nosūtīt Pasaules Veselības organizācijas (PVO) laboratorijai gan inficēto darbinieku, gan no vīrusa nobeigušos dzīvnieku audu paraugus, "lai pētītu, kurš kuru inficējis", skaidrojis Masjulis.

Vīruss saimniecībā tika atklāts pagājušajā nedēļā, bet šonedēļ Jonavas rajonā izsludināta ārkārtējā situācija, lai būtu iespējams paredzēt kompensācijas par ūdeļu iznīcināšanu. Ārkārtējā situācija attiecas tikai uz lauksaimniecības jomu un neskars visus pašvaldības iedzīvotājus.

Inficēšanās līdz šim konstatēta četriem saimniecības darbiniekiem.

Kā norādījis Masjulis, ūdeļu iemidzināšana tiek veikta pēc sīki izstrādāta plāna, lai apturētu tālāku vīrusa izplatīšanos.

Pagājušās nedēļas beigās vīruss tika atklāts arī diviem darbiniekiem kādā Radvilišķu rajona zvērsaimniecībā. Kā aģentūrai sacījusi uzņēmuma "Šiaures lape" vadītāja, šai saimniecībā jau piektdien iemidzinātas 50 000 ūdeļu, taču tas neesot darīts saistībā ar koronavīrusa izplatību, bet gan ar "parasto procedūru", jo dzīvnieki sasnieguši attiecīgu vecumu. Inficētajiem darbiniekiem neesot bijis tiešas saskares ar dzīvām ūdelēm.

Kā ziņots, novembra sākumā Dānijas valdība paziņoja, ka vairākās ūdeļu audzētavās, kā arī to apkārtnē dzīvojošām personām veiktajos testos atklāti jauni unikāli vīrusa mutāciju varianti. Ūdeles ir vienīgie dzīvnieki, par kuriem pierādīts, ka tās var gan inficēties ar jauno koronavīrusu no cilvēka, gan pašas inficēt cilvēku. Epidemiologiem ir bažas, ka koronavīrusa izplatīšanās kažokzvēru audzētavās var veicināt jaunas tā mutācijas, kas varētu negatīvi ietekmēt potenciālo vakcīnu efektivitāti. Vienlaikus tas var apdraudēt arī visu ūdeļu audzēšanas nozari.

Dānijā tika sākta ūdeļu masveida iznīcināšana, bet vēlāk inficēšanās perēkļi tika konstatēti arī Spānijas, Itālijas, ASV, Nīderlandes, Zviedrijas un Grieķijas ūdeļu fermās. Pagājušajā nedēļā tika paziņots, ka vīruss konstatēts arī kādā ūdeļu fermā Polijas ziemeļos.

Lietuvā nesen profilaktiskos nolūkos jau tika pārbaudītas visas ūdeļu audzēšanas saimniecības, un vēl pagājušās nedēļas sākumā tika paziņots, ka nevienā no tām vīruss nav atklāts. Ūdeļu audzētājiem katru nedēļu jāinformē VMVT, ja dzīvnieki nobeigušies. Turklāt Lietuvā kopš novembra vidus aizliegts ievest dzīvas ūdeles no valstīm, kur atklāti vīrusa perēkļi kažokzvēru saimniecībās.

Saskaņā ar VMVT datiem pašlaik 86 Lietuvas saimniecībās tiek turēti vairāk nekā 1,6 miljoni ūdeļu.