Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Dānijas alus ražotājs uzsāk unikālu ūdens atsāļošanas projektu Indijā

© AFP/Scanpix/Leta

"Carlsberg Group" ir paziņojuši par sadarbību ar Nīderlandes uzņēmumu "Desole-nator", lai nodrošinātu tīru dzeramo ūdeni Sundarbansā, Rietumbengālijā, Indijā. Ūdens attīrīšanai tiks izmantota pasaulē pirmā saules enerģijā balstīta, ilgtspējīga ūdens attīrīšanas tehnoloģija.

Atsāļošanas projektu plānots īstenot līdz 2021.gada vidum, radot 20 tūkstošus litrus tīra dzeramā ūdens dienā, izmantojot saules siltumu un spēku. Dabai draudzīgā ūdens attīrīšanas sistēm tiek pilnībā darbināta ar saules enerģiju, tā iegūstot termālo un elektrisko enerģiju ūdens atsāļošanai. Tas ļauj radīt augstas kvalitātes ūdeni, pozitīvi ietekmējot vietējās kopienas un nekaitējot videi.

Indijas teritoriju Sundarbansu, kurā dzīvo ap četriem tūkstošiem iedzīvotāju, ir smagi skārušas klimata pārmaiņas un ūdens trūkums. 2020.gadā COVID-19 un ciklons "Amphan", kura dēļ radās spēcīgi plūdi, situāciju ir vēl vairāk sarežģījuši. Lai gan apmēram 70% pasaules virsmas ir pārklāta ar ūdeni, tikai 1% n šī apjoma ir cilvēkiem pieejams, svaigs dzeramais ūdens. Tieši tādēļ viņi kā alus darītava ir apņēmušies veidot kopienu partnerības, kas paredz samazināt ūdens patēriņu uzņēmuma darītavās, lai palīdzētu aizsargāt kopīgos ūdens resursus to ap-kaimē.

"Mūsu programmas "Together Towards ZERO" laikā "Carlsberg" apņēmies attīstīt sadarbības, lai aizsargātu kopīgos ūdens resursus augsta riska apgabalos," projektu komentē "Carlsberg Group" izpilddirektors Kēss Harts (Cees ‘t Hart). "Ūdens ir viena no četrām galvenajām alus sastāvdaļām, un kopienas ar piekļuvi tīram un drošam ūdenim ir priekšnoteikums mūsu alus darītavām visā pasaulē. Mums ir prieks, ka savu pieredzi zinātnē un pieejamību tehnoloģijām varam likt lietā, lai palīdzētu vairot dzeramā ūdens pieejamību šajos reģionos."

Projektā ar vietējo pieredzi piedalās arī "WaterAid" un Sundarbanas Sociālās attīstības centrs, savukārt ar pasaules līmeņa pētījumiem - Stratklaidas universitāte (University of Strathclyde). Šis projekts ļaus ilgtermiņā nodrošināt tīru dzeramo ūdeni, būvējot pamatu visu pārējo attīstības mērķu uzplaukumam - veselībai, izglītībai, ienākumu radīšanai un citiem faktoriem.

"Parganas dienvidu 24. apgabalā augstais sāls līmenis padara ūdeni nepiemērotu cil-vēka uzturam, uzliekot ģimenēm milzīgu slogu. Ūdens straumes izmaiņas upēs noved pie milzīgas sāļuma līmeņa atšķirības, apgrūtinot attīrīšanas procesus. Šī atsāļošanas iekārta ir projektēta tā, lai tiktu galā ar šādām atšķirībām un, ņemot vērā, ka tās darbība balstīta uz saules enerģiju, šis ir pievilcīgs un ilgtspējīgs risinājums," stāsta "WaterAid" vadītājs Indijā, VK Madhavans (VK Madhavan). "Panākumi ne vien tehnoloģiju jomā, bet arī uz kopienu balstīta infrastruktūras pārvaldība varētu iedvesmot paplašināšanos arī uz citām plūdu skartajām teritorijām, kuras saskaras ar līdzīgiem ūdens kvalitātes izaicinājumiem."