Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Polijā lielā dējējvistu fermā konstatēts patogēnās putnu gripas uzliesmojums

© f64.lv, Oksana Džadana

Polijā, Volštinas apriņķī, kas atrodas valsts rietumu daļā, konstatēts šoruden pirmais augsti patogēnās putnu gripas uzliesmojums lielā dējējvistu fermā ar vairāk nekā 920 tūkstošiem mājputnu.

Polijas kompetentā uzraudzības iestāde veic slimības apkarošanas un ierobežošanas pasākumus.

Augsti patogēnās putnu gripas uzliesmojumi mājputnu novietnēs šajā rudenī konstatēti arī Nīderlandē, Lielbritānijā, Vācijā, Francijā, Dānijā, Zviedrijā un Horvātijā. Tāpat vairākās valstīs slimība konstatēta arī savvaļas putniem.

Lai pasargātu mājputnus no iespējamas saslimšanas ar putnu gripu, aicina mājputnu īpašniekus būt piesardzīgiem un ievērot biodrošības pasākumus.

Par visiem gadījumiem, kad ir aizdomas par mājputnu saslimšanu, nekavējoties jāziņo praktizējošam veterinārārstam vai PVD teritoriālajai struktūrvienībai.

Mājputnu īpašniekiem ir jānodrošina, ka nepiederošas personas nepiekļūst mājputnu turēšanas vietām.

Savukārt mājputnu barošanu un dzirdināšanu jāorganizē mītnē vai norobežotā teritorijā, novēršot savvaļas putnu piekļūšanu. Svarīgi, lai mājputnu barībai un pakaišiem nevar piekļūt savvaļas putni.

PVD iesaka mājputnu turētājiem - iegādājoties jaunputnus, izvairīties no to iegādes augsti patogēnās putnu gripas skartajās valstīs. Informācija par skartajām valstīm ir pieejama PVD mājaslapā.

Tāpat PVD aicina iedzīvotājus būt atsaucīgiem un ziņot par atrastiem beigtiem savvaļas ūdensputniem.

Atgādinām, ka augsti patogēnā putnu gripa ir akūta, ļoti lipīga putnu infekcijas slimība, kas rada bojājumus dažādās orgānu sistēmās. Slimības klīniskās pazīmes putniem ir pēkšņa un strauja slimības norise, nespēks, depresija un atteikšanās no barības, izspūrušas spalvas, drudzis, izmainīta gaita, smakšana, zilgana ādas krāsa un masveida putnu nobeigšanās.

Vīrusa izplatītāji ir savvaļas putni, sevišķi ūdensputni, kam slimība var noritēt subklīniski - bez raksturīgajām pazīmēm. Mājputni var inficēties, nonākot tiešā kontaktā ar inficētajiem savvaļas putniem vai uzņemot slimības ierosinātāju ar inficētu barību vai ūdeni.

Latvijā augsti patogēnā putnu gripa nav reģistrēta.