Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijas izstrādātā vakcīna pret Covid-19 klīniskajos pētījumos uzrādījusi 95% efektivitāti

© RDIF/Cover-Images.com/Scanpix/Leta

Krievijā izstrādātā vakcīna pret jauno koronavīrusu klīniskajos izmēģinājumos bijusi 95% efektīva, liecina jaunākie dati.

Viena cilvēka vakcinēšanai būs nepieciešamas divas devas. Starptautiskajā tirgū viena deva maksās nepilnus desmit ASV dolārus, bet Krievijas pilsoņiem vakcīna būs bez maksas, paziņojuši ražotāji.

Vakcīnas "Sputņik V" glabāšanas temperatūra būs no diviem līdz astoņiem grādiem pēc Celsija, nevis zem nulles, kā ir citām vakcīnām.

Vakcīnas efektivitāte aprēķināta, balstoties uz sākotnējiem datiem, kas iegūti 42 dienas pēc pirmās devas ievadīšanas, norādīts Krievijas Veselības ministrijas, valsts vadītā Gamaleja pētniecības centra un Krievijas Tiešo investīciju fonda kopīgi izplatītajā paziņojumā.

28 dienas pēc pirmās devas ievadīšanas vakcīna bijusi efektīva 91,4% gadījumu. Šie dati balstīti uz 39 gadījumiem.

42 dienas vēlāk pēc otrās devas ievadīšanas vakcīna bijusi efektīva vairāk nekā 95% gadījumu. Taču uz cik gadījumiem balstītie šie dati, ražotāji nav atklājuši.

"Otrā analīze tika veikta nedēļu pēc tam, kad brīvprātīgie saņēma otro vakcīnas devu, kas nozīmē, ka viņu organismi daļēji reaģējuši uz abām devām," sacīja Gamaleja centra direktors Aleksandrs Gintsburgs.

Centrs sagaida, ka trīs nedēļas pēc otrās devas ievadīšanas efektivitātes rādītājs būs vēl augstāks, viņš piebilda.

Paziņojumā teikts, ka ar pirmo devu vakcinēti 22 000 brīvprātīgo, bet ar abām devām vairāk nekā 19 000 cilvēku.

"Sputņik V" vakcīna tiek izmēģināta arī Apvienotajos Arābu Emirātos, Venecuēlā, Baltkrievijā un citas valstīs.

Krievija bija pirmā valsts, kas apstiprināja savu vakcīnu plašākai lietošanai, reģistrējot to jau augustā. Taču tad vēl nebija veikti plaša mēroga izmēģinājumi, kas norit pašreiz.

Vakcīna nosaukta par "Sputņik V", godinot PSRS satelītu.

Pagājušajā mēnesī Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka Krievijā reģistrēta vēl viena Covid-19 vakcīna, kam dots nosaukums "EpiVacCorona".

Pagājušajā nedēļā Putins pavēstīja, ka Krievija ir vienojusies ar Ķīnu un Indiju par vakcīnas ražošanu, un mudināja arī Brazīliju un Dienvidāfriku sākt Krievijas izstrādāto Covid-19 vakcīnu masveida ražošanu.

ASV farmācijas gigants "Pfizer" un Vācijas kompānija "BioNTech" paziņojuši, ka to vakcīna ir 90% efektīva, bet ASV farmācijas kompānija "Moderna" pavēstījusi, ka tās izstrādātā Covid-19 vakcīna klīniskajos izmēģinājumos bijusi 94,5% efektīva.

Savukārt "AstraZeneca" un Oksfordas Universitātes kopīgi izstrādātā vakcīna klīniskajos izmēģinājumos bijusi vidēji 70,4% efektīva. Šī vakcīna izmēģināta ar dažādām devām un vienā devu režīmā tās efektivitāte bijusi 90%.