Policija cer uz drīzu lietas pabeigšanu par sieviešu fiktīvajām laulībām Īrijā

Latvijas policija patlaban aktīvi strādā pie kādas lietas izmeklēšanas par Latvijas sieviešu organizēšanu braucieniem uz Īriju, lai tur slēgtu fiktīvas laulības ar vīriešiem, kas nav Eiropas Savienības pilsoņi.

Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes Narkotiku apkarošanas biroja priekšnieks Kārlis Dombrovskis aģentūrai LETA apliecināja, ka lieta tiek izmeklēta attiecībā pret Latvijas pilsoņiem, kuri vidū ir vairāki organizatori, lai mūsu valsts sievietes no visas Latvijas iesaistītu fiktīvo laulību slēgšanā. Sievietēm par stāšanos fiktīvā laulībā sola samaksu līdz 3000 eiro (aptuveni 2100 latu).

Latvijā šī ir pirmā šāda veida lieta, tādēļ policija pagaidām par tās izmeklēšanu runā izvairīgi. Dombrovskis cer, ka jau drīzumā lietu varēs nosūtīt prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai. Lai gan oficiālu datu nav, tomēr, pēc policijas rīcībā esošās informācijas, šādas fiktīvi noslēgtas laulības Īrijā varētu būt simtiem.

Citā virzienā izmeklēšanas darbu veic Īrijas kolēģi, kuri Latvijai bija nosūtījuši tiesiskās palīdzības lūgumu, ko Latvijas policija jau izpildījusi. Īriem esot robi likumdošanā, kas arī apgrūtina šādu laulību slēgšanas apkarošanu.

Kā aģentūru LETA informēja biedrības "Patvērums "Drošā māja"" pārstāve Rasa Saliņa, pagājušās nedēļas nogalē un vakar īru laikrakstā "The Irish Times" tika publicēti kopumā trīs raksti, kuros uzmanība pievērsta fiktīvajām laulībām un īpaši latviešu sievietēm, kuras noslēdz fiktīvas laulības.

Rakstu sērijas autori ir "The Irish Times" sociālpolitikas korespodents Džeimijs Smits un Latvijas žurnāliste Aleksandra Jolkina, kas ar Eiropas Pētnieciskās žurnālistikas fonda atbalstu veikuši pētījumu fiktīvo laulību problēmā.

Smits norāda, ka simtiem sieviešu no Austrumeiropas valstīm dodas uz Īriju, lai tur noslēgtu fiktīvas laulības ar vīriešiem, kuri nav no Eiropas, bet vēlas iegūt pilsonību kādā no Eiropas valstīm.

Smits stāsta par gadījumu ar kādu latvieti, kurai apbrīnojamā veidā izdevies izvairīties no fiktīvu laulību noslēgšanas, kā arī apraksta, kā sievietes tiek apmānītas un motivētas ierasties Īrijā, piemēram, apsolot viņām izmaksāt ceļojuma biļetes, iekārtot darbā.

Smits pieskaras jautājumam par likumdošanu Īrijā, kas nenodrošina to, lai nenotiktu fiktīvas laulības, un palīdzētu sievietēm, kuras jau laulības noslēgušas.

Saliņa skaidro, ka tā ir pozitīva tendence, jo arī Īrijā sāk runāt par šo jautājumu. Līdz šim tikai no Latvijas puses bija redzama vēlme rīkoties, bet Īrijas varasiestādes klusēja.

"The Irish Times" raksti ir panākuši tūlītēju Īrijas varasiestāžu reakciju - Īrijas valdošās partijas pārstāvji paziņoja, ka fiktīvās laulības grauj Īrijas tēlu un pieprasīja valdībai izskaidrot, kāpēc problēmas risinājums tika novilcināts.

Īrijas valdība izdevusi vadlīnijas laulību reģistrācijas birojiem cīņai ar fiktīvajām laulībām starp sievietēm no Austrumeiropas un nelegālajiem imigrantiem no Āzijas, vēsta Īrijas laikraksti.