Izveidota datorspēle, kurā virtuāli var apšaut pārbēdzējus no Austrumvācijas

© 1378km.de

Pagājušonedēļ, kad Vācija atzīmēja savas atkalapvienošanās 20. gadadienu, plašu sašutumu izraisījusi kāda studenta izstrādātā datorspēle, kuras varoņiem iespējams iejusties vai nu kādreizējo Austrumvācijas robežsargu lomā un apšaut cilvēkus, kuri bēg uz Rietumvāciju, vai arī tēlot pašus bēgļus, kurus parasti notver, spīdzina un nošauj.

Spēles "1378" (tieši tik kilometrus gara bija robeža starp abām vācu valstīm) autors, 23 gadus vecais Karlsrūes universitātes students Jenss Stobers uzsvēris, ka spēlei ir izglītojošs raksturs. "Iejušanās austrumvācu bēgļa vai robežsarga lomā varētu spēlētājiem radīt interesi par Vācijas neseno vēsturi," viņš sacījis intervijā "Reuters". Stobers arī uzsvēris, ka robežsargu tēlotājus, kuriem izdodas apšaut iespējami daudz pārbēdzēju, nemaz negaida tik labs liktenis. Jā, sākumā viņi saskaņā ar spēles scenāriju saņem medaļu, taču pēc tam nokļūst 2000. gadā un tiek saukti tiesas priekšā par noziegumiem, kas pastrādāti Vācijas Demokrātiskās Republikas režīma vārdā.

Tomēr vairākas vācu organizācijas, kurās apvienojušies sociālistiskā režīma upuri, asi kritizējušas jauno spēli. "Šaušana pie Berlīnes mūra nebija nekāda spēle – tā iznīcināja cilvēku dzīvības, sagrāva ģimenes, un maz ticams, ka spēlētāji, kuriem galvenais ir pašaudīties, to sapratīs," paziņojis Komunistiskās tirānijas upuru asociācijas vadītājs Teodors Metrups. Viņam piekrituši arī Vācijas Sociāldemokrātiskās partijas aktīvisti, un spēles izdevējiem nācies pārcelt tās izlaišanas laiku uz decembri, kad būs beigušās atkalapvienošanai veltītās svinības.

Svarīgākais