Īrijas mediji un policija pievēršas Latvijas sieviešu fiktīvajām laulībām ar pakistāniešiem

Nedēļas nogalē un šodien īru laikrakstā "The Irish Times" tika publicēti kopumā trīs raksti, kuros uzmanība pievērsta fiktīvajām laulībām un īpaši latviešu sievietēm, kuras noslēdz fiktīvas laulības, aģentūru LETA informēja biedrības "Patvērums "Drošā māja"" pārstāve Rasa Saliņa.

Sestdien laikrakstā parādījies pirmais raksts par šo tēmu, kura autors ir Džeremijs Smits. Viņš septembra vidū bija ieradies Latvijā un piedalījās biedrības rīkotajā darba grupas tikšanās reizē, lai noskaidrotu Latvijas pozīciju saistībā ar fiktīvajām laulībām.

Smits norāda, ka simtiem sieviešu no Austrumeiropas valstīm dodas uz Īriju, lai tur noslēgtu fiktīvas laulības ar vīriešiem, kuri nav no Eiropas, bet vēlas iegūt pilsonību kādā no Eiropas valstīm.

Smits stāsta par gadījumu ar kādu latvieti, kurai apbrīnojamā veidā izdevies izvairīties no fiktīvu laulību noslēgšanas, kā arī apraksta, kā sievietes tiek apmānītas un motivētas ierasties Īrijā, piemēram, apsolot viņām izmaksāt ceļojuma biļetes, iekārtot darbā.

Smits pieskaras jautājumam par likumdošanu Īrijā, kas nenodrošina to, lai nenotiktu fiktīvas laulības un palīdzētu sievietēm, kuras jau laulības noslēgušas.

Saliņa skaidro, ka tā ir pozitīva tendence, jo arī Īrijā sāk runāt par šo jautājumu. Līdz šim tikai no Latvijas puses bija redzama vēlme rīkoties, bet Īrijas varasiestādes klusēja.

"The Irish Times" raksti ir panākuši tūlītēju Īrijas varasiestāžu reakciju - Īrijas valdošās partijas pārstāvji paziņoja, ka fiktīvās laulības grauj Īrijas tēlu un pieprasīja valdībai izskaidrot, kāpēc problēmas risinājums tika novilcināts. Tuvākajās nedēļās Īrijas policija plāno ierasties Latvijā, lai tiktos ar šejienes kolēģiem un pārrunātu veiksmīgākas sadarbības iespējas, informē Saliņa.

"The Irish Times" līdz šim publicētie raksti izpelnījušies arī plašu ārvalstu mediju uzmanību. Tie tapuši pārpublicēti vairākos Īrijas, kā arī citu valstu, tostarp Lielbritānijas, Indijas un Ķīnas interneta portālos.

Jau ziņots, ka šogad pirmajā pusgadā uzturēšanās atļaujai Īrijā pieteikušies jau ap 100 pakistāniešiem, kas nesen apprecējuši sievietes no Latvijas, liecina Īrijas Naturalizācijas un imigrācijas departamenta apkopotā statistika.

Vadoties pēc Īrijas Naturalizācijas un imigrācijas departamenta pagājušajā gada statistikas, pamatojoties uz noslēgto laulību ar kādu Eiropas Savienības (ES) pilsoni, uzturēšanās atļauju Īrijā lūguši 2129 cilvēki, salīdzinot ar 1207 cilvēkiem 2006.gadā. Tostarp vēlmi legalizēties izrādījuši 384 Pakistānas pilsoņi. Pērn 110 pakistānieši precējušies ar Latvijas pilsonēm, 50 ar Polijas pilsonēm un 47 ar Igaunijas pilsonēm.

Īrijā masveidā iebrauc un uzturas trešo valstu pilsoņi ar mērķi apiet imigrācijas likumdošanu - tas ir nopietns apdraudējums nacionālajai un ES drošībai. Bez tam Austrumeiropas sievietes nereti tiek izmantotas un Īrijas teritorijā tiek pastrādāti smagi noziegumi, septembra vidū sacīja Smits, kurš piedalījās biedrības "Patvērums "Drošā māja"" rīkotajā tikšanās reizē.

Runājot par fiktīvajām laulībām kā cilvēktirdzniecības veidu, jāsaka, ka to apkarošana līdz šim nav bijusi efektīva, sacīja Smits. Statistika ir šausminoša, jo ap 15% visu Īrijā veikto civilo ceremoniju varētu būt fiktīvas.

Svarīgākais