Kastekss: Radikālais islāmisms ir Francijas ienaidnieks

© Imago images/photonews.at/AFP/EPA/AP/CRH/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Francijas premjerministrs Žans Kastekss, pieminot trīs cilvēkus, kurus oktobrī Nicā noslepkavoja kāds islāma ekstrēmists, paziņojis, ka radikālais islāmisms ir valsts ienaidnieks.

"Mēs zinām ienaidnieku. Tas ir ne tikai identificēts, bet tam ir arī vārds. Tas ir radikālais islāmisms," piemiņas pasākuma laikā Nicā uzsvēra Kastekss.

Viņš atgādināja, ka pilsēta jau 2016.gadā smagi cietusi, kad kāds cits islāma ekstrēmists ar kravas automašīnu iedrāzās ļaužu pūlī Bastīlijas dienas svinību laikā, noslepkavojot 86 cilvēkus.

Radikālais islāmisms ir "politiska ideoloģija, kas izkropļo musulmaņu ticību, sagrozot tās svētos rakstus," piebilda premjers.

Reaģējot uz slepkavībām Nicā, kuras pastrādājis nelegālais imigrants no Tunisijas, kas Francijā ieradies nozieguma priekšvakarā, prezidents Emanuels Makrons pieprasījis pastiprināt Eiropas Savienības (ES) ārējo robežu aizsardzību.

Tikmēr Francija jau dubultojusi robežsargu skaitu uz savām robežām, kā arī paaugstinājusi līdz augstākai pakāpei pretterorisma trauksmes gatavību.

Parīze pastiprinājusi arī spiedienu uz savām bijušajām kolonijām Alžīriju un Tunisiju, lai tās uzņemtu atpakaļ savus pilsoņus, kuri Francijā notiesāti par nodarījumiem, kas saistīti ar terorismu.

Divas nedēļas pirms uzbrukuma Nicā Parīzes pievārtē tika noslepkavots skolotājs Samuels Patī, kurš stundā par vārda brīvību bija saviem audzēkņiem demonstrējis karikatūras par musulmaņu pravieti Muhamedu.

Tikai pagājušajā nedēļā vien saistībā ar Patī slepkavību ierosinātas 200 krimināllietas par teroristu atbalstīšanu, nāves draudu izteikšanu, apvainojumiem un naida runu.

"Skaitļi pieaug eksplozīvi," atzinis kāds avots tiesu sistēmā.

"Mums ir daudz draudu, kas vērsti pret politiķiem, prezidentu, premjerministru, vairākiem ministriem, deputātiem, skolotājiem," norādījis avots, piebilstot, ka daudzos gadījumos draudētāji sola saviem upuriem nogriezt galvu, kā to tika izdarījis Patī slepkava.

Tikmēr Parīzes prokurors Remijs Heics norādījis, ka draudus izsakot ne tikai radikāļi, bet arī cilvēki ar garīgās veselības problēmām, bet citi vienkārši "neapzinās cik nopietni ir viņu vēstījumi".

Izmeklēšana par terorisma atbalstīšanu uzsākta pret daudziem skolēniem, kas atļāvušies jokot par Patī slepkavību vai arī dalījušies ar nozieguma attēliem.