Ungārijā cenšas nepieļaut ķimikāliju atkārtotu noplūdi

© Scanpix

Simtiem glābēju un brīvprātīgo svētdien aktīvi turpina darbu pie jauna dambja būvniecības netālu no ķimikāliju rūpnīcas Ungārijas rietumu daļā, lai nepieļautu atkārtotu toksisko dubļu noplūdi.

Tāpat norit darbi pie alumīnija rūpnīcas rezervuāra, no kura pirmdien izplūda vairākas tonnas toksisko dubļu un kurā parādījusies jauna plaisa. Rezervuārs draud pilnībā sabrukt.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans, sestdien apmeklējot avārijas vietu, brīdināja, ka rezervuārs ir tik pamatīgi bojāts, ka ir iespējama jauna noplūde. Šādā gadījumā dabā nonāktu vēl 500 000 kubikmetru indīgās vielas.

"Iepriekš pamanītās plaisas sestdien nav paplašinājušās, un pašlaik notiek darbs pie to labošanas," skaidroja glābēju pārstāvis Tibors Dobsons. "Tajā pašā laikā mēs būvējam jaunu dambi Kolontaras aizsardzībai. Darbs pie pamatiem jau ir pabeigts. Svētdien mūsu galvenais uzdevums būs jaunā aizsprosta paplašināšana un tā paaugstināšana."

Kolontaras ciemats atrodas bīstami tuvu dambim, no kura toksiskie dubļi pirmdien pārpludināja mājas, laukus un upes, raisot bažas, ka piesārņojums varētu nonākt Eiropas otrajā garākajā upē Donavā.

Svētdien darbos iesaistīti ap 800 brīvprātīgo, kā arī 900 policistu, glābēju un ugunsdzēsēju.

"Mēs strādājam pie dambja rekonstrukcijas un būvējam arī vairākus nelielākus dambjus pa ceļam uz ciematu, lai jaunu plūdu gadījumā, tie varētu palēlināt dubļu izplatību," pavēstīja glābēju pārstāvis Jorgi Totoss.

Jau vēstīts, ka, reaģējot uz jaunas toksisko dubļu noplūdes draudiem, no Kolontaras un tuvējiem ciematiem sestdien evakuēti ap 1000 cilvēku.

Ekoloģiskā katastrofa, kas apdraud Donavas baseina ekosistēmu, jau prasījusi septiņu cilvēku dzīvību, bet 46 ievainotie joprojām ārstējas slimnīcā.

LETA jau ziņoja, ka pirmdien pēcpusdienā, sabrūkot Ajkas apkaimes rezervuāram ar alumīnija ieguves blakusproduktiem, trīs tuvējos ciemus pārpludināja 1,1 miljons kubikmetru toksisku dubļu. Piesārņojums nonāca 40 kvadrātkilometru lielā platībā.

Svarīgākais