Lietuva noslēdz vienošanos ar Baltkrieviju par Venecuēlas naftas tranzītu

Lietuva noslēgusi vienošanos, lai uz Baltkrieviju tranzītā katru gadu transportētu 17,5 miljonus barelu Venecuēlas jēlnaftas, piektdien paziņoja amatpersonas.

"Mēs esam piekrituši parakstīt vienošanos līdz oktobra beigām, lai tranzītā caur Lietuvu transportētu Venecuēlas naftu uz Baltkrieviju," norādīja Lietuvas valdības kanclers Deivids Matuļonis.

Vienošanās paredz, ka Lietuva transportēs 2,5 miljonus tonnu jeb 17,5 miljonus barelu jēlnaftas gadā.

Sagaidāms, ka Klaipēdas ostā piestās divi līdz trīs tankkuģi mēnesī.

"Naftas tranzītam Lietuvā vajadzētu sākties līdz nākamā gada sākumam, taču pastāv iespējamība, ka tas varētu sākties pat agrāk," sacīja Lietuvas valsts naftas kompānijas "Klaipedos nafta" vadītājs Roks Masjulis.

Viņš pavēstīja, ka naftas tranzīta darījums noslēgts uz diviem gadiem, taču "Klaipedos nafta" plāno iegūt ilgtermiņa līgumu.

Jau ziņots, ka augustā Klaipēdas ostā piestāja tankkuģis ar Baltkrievijai paredzētu eksperimentālu jēlnaftas kravu no Venecuēlas.

Tajā pat laikā Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paplašinājis attiecības ar Venecuēlu, lai nodrošinātu alternatīvus naftas piegādes avotus laikā, kad arvien pieaug nesaskaņas ar enerģijas lielvalsti Krieviju.

Svarīgākais