Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Dānijā "zemūdenes slepkava" mēģinājis izbēgt no cietuma

© SCANPIX/LETA

Dāņu izgudrotājs Pēters Madsens, kas notiesāts uz mūžu par zviedru žurnālistes Kimas Vallas slepkavību paša izgatavotajā zemūdenē, otrdien aizturēts pēc neveiksmīga bēgšanas mēģinājuma.

Izmantojot priekšmetu, kas "līdzinājās pistolei", Madsens, piedraudot kādam cietuma darbiniekam, izkļuvis no cietuma, žurnālistiem pavēstījusi ieslodzījuma vietas direktore Hanne Hēga Ramusena.

Pēc tam bēglis ielēcis kādā furgonā un piespiedis tā vadītāju aizvest viņu no notikuma vietas.

Taču Madsens ticis notverts aptuveni puskilometru no cietuma Kopenhāgenas rietumos, kad furgonu apturējusi policija.

Policija paziņojusi, ka pārbauda spēkrata vadītāju, taču šobrīd viņš netiekot uzskatīts par līdzdalībnieku.

Policijai izdevies sākotnēji uzlikt bēglim rokudzelžus, taču kārtības sargiem nācies atkāpties, jo atklājies, ka viņš ir apjozies ar šķietamu sprāgstvielu jostu.

Policistiem nācās nogaidīt, kamēr ieradās sapieri.

Šķiet, ka josta bijusi mulāža, un šobrīd nekas neliecina, ka tā būtu saturējusi sprāgstvielas, pavēstījis policijas pārstāvis.

Pēc vairāk nekā divām stundām policija beidzot Madsenu sagūstīja un aizvedusi no notikuma vietas.

Rasmusena atteikusies apstiprināt izskanējušās ziņas, ka cietuma darbinieks, kuru bēgšanai izmantojis Madsens, bijusi sieviete psiholoģe, kuru bēglis sagrābis par ķīlnieci.

Cietums, kurā savu sodu izciešs "zemūdenes slepkava", ir paaugstinātas drošības ieslodzījuma vieta, kurā ir kameras 161 ieslodzītajam. Tas tiek izmantot notiesātajiem, kuriem nepieciešama psihiatriskā vai psiholoģiskā palīdzība un dzimumnoziedzniekiem.

Tomēr noziedznieki parasti nav visu dienu ieslēgti kamerās, lai gan cietuma pārstāve atteicās apstiprināt, ka tas attiecies arī uz Madsenu.

Kā ziņots, Dānijas tiesa 2018.gadā Madsenam par žurnālistes Vallas slepkavību piesprieda mūža ieslodzījumu.

30 gadus vecās žurnālistes līķis bez galvas 11 dienas pēc viņas pazušanas 2018.gada augustā tika atrasts ūdeņos pie Kopenhāgenas. Oktobrī ūdenslīdēji netālu no Kopenhāgenas jūrā atrada maisus, kuros bija žurnālistes galva, kājas un pazudušās drēbes.

Valla pēdējo reizi dzīva tika redzēta uz Madsena privātās zemūdenes. Tiek uzskatīts, ka Valla viņu intervēja topošam rakstam.

47 gadus vecais Madsens tika apsūdzēts žurnālistes slepkavībā. Prokuratūra paziņoja, ka viņš sadalīja Vallas līķi gabalos un tad izmeta to ūdenī.

Madsens apgalvoja, ka Valla aizgājusi bojā, kad viņai uzkritusi 70 kilogramus smaga zemūdenes lūka, un viņš panikā žurnālisti pārmetis pāri bortam.

Viņš uzstāja, ka žurnālistes līķis tobrīd bija neskarts.

Policija paziņoja, ka pierādījumi runā pretī Madsena teiktajam.

Prokuratūra uzskata, ka Madsens Vallu nogalināja savu seksuālo fantāziju dēļ.

Valla bija ārštata žurnāliste, kas sadarbojās ar tādiem medijiem kā "The New York Times" un "The Guardian".