Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Krievija piedāvā ASV abām uz gadu iesaldēt kodolgalviņu skaitu

© Scanpix

Krievija otrdien paziņojusi, ka ir gatava piedāvāt ASV abām valstīm uz gadu saglabāt nemainīgu to rīcībā esošo kodolgalviņu skaitu, lai pagarinātu līgumu par kodolieroču kontroli.

2021.gada februārī beigsies termiņš 2010.gadā noslēgtajam Stratēģiskā bruņojuma ierobežošanas līgumam (START), ar kuru ASV un Krievijai noteikti kodolarsenālu griesti ievērojami zemākā līmenī nekā Aukstā kara laikā, kad to apjoms bija sasniedzis kulmināciju.

START pašreiz ir vienīgais atlikušais kodolieroču kontroles līgums starp ASV un Krieviju.

Krievijas Ārlietu ministrija šodien paziņoja, ka Maskava piedāvā pagarināt START par gadu un ir gatava kopā ar ASV apņemties iesaldēt to rīcībā esošo kodolgalviņu skaitu uz gadu.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pagājušajā nedēļā ierosināja uz gadu pagarināt START.

Baltais nams paziņoja, ka šis priekšlikums nav reāls, ja vien to nepavada kodolgalviņu skaita iesaldēšana.

Krievijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka tas var notikt tikai tādā gadījumā, ja nebūs citu papildu prasību no ASV, bet piebilda, ka iegūtais laiks varētu tikt izmantots sarunām par kodolieroču kontroli nākotnē.

Baltā nama nacionālās drošības padomnieks Roberts O'Braiens norādīja, ka Savienotās Valstis jau bija ierosinājušas uz gadu pagarināt START, lai dotu laiku sarunām, pieņemot, ka abas valstis iesaldēs darbu pie kodolgalviņu ražošanas šajā periodā.