Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Zviedrija maina savu stratēģiju un gatavojas striktiem ierobežojumiem Covid-19 apkarošanai

© AFP/Scanpix/Leta

Zviedrija pavasarī nolēma neieviest stingrus ierobežojumus jaunā koronavīrusa izplatības ierobežošanai, taču tagad šī stratēģija mainīta, vēsta "Business Insider".

Zviedrijas epidemologs Anderss Tegnels nākamnedēļ tiksies ar valsts skartāko reģionu amatpersonām, lai apspriestu ierobežojumus vīrusa uzliesmojumu Stokholmā un netālu esošajā Upsalā ierobežošanai. Šobrīd visvairāk skartie reģioni ir jau pieminētās Stokholma un Upsala, kā arī Orebrete un Jemtlande.

Atšķirībā no kaimiņvalstīm un citām valstīm, Zviedrija pirmā koronavīrusa viļņa laikā neieviesa ierobežojumus Covid-19 izplatības ierobežosanai. Valdība ļāva strādāt veikaliem un restorāniem, kā arī skolēni varēja apmeklēt skolas klātienē.

Zviedrijā reģistrēts daudz augstāks mirušo no Covid-19 skaits nekā tās kaimiņvalstīs. Piemēram, svētdien Zviedrijā reģistrēti 5918 Covid-19 nāves gadījumi, kamēr Norvēģijā tādu bija 278, bet Somijā - 346.

Umejas Universitātes epidemologs Žoakims Roklovs medijam "The Telegraph" norādījis, ka Zviedrija gatavojas ieviest līdzīgus ierobežojumus, kādi jau bijuši arī citās valstīs. Tie palīdzēs lokālajām amatpersonām stingri ieteikt cilvēkiem izvairīties no publiskām vietām, piemēram, iepirkšanās centriem, muzejiem, sporta zālēm, koncertiem un sporta pasākumiem. Zviedrijā varētu cilvēkus aicināt neizmantot sabiedrisko transportu un nekontaktēties ar cilvēkiem, kuri pieskaitāmi jaunā koronavīrusa riska grupām.

Upsalas reģiona infektologs Johans Nēds norāda, ka kontaktu izsekošana nav uzrādījusi nekādu skaidru saistību ar kādu noteiktu vietu. Tomēr viņš atzīmē, ka, iespējams, jau rīt var nākties runāt par uzliesmojumiem koncertā vai restorānā, pēc kā varētu tikt mainītas iespējamās rekomendācijas, piemēram, uz divām vai trim nedēļām nosakot nedoties uz restorāniem.

Atšķirībā no citām valstīm, Zviedrija negrasās ieviest soda mērus par ierobežojumu neievērošanu. Ierobežojumi būšot, kaut kas starp "noteikumiem un rekomendācijām".