Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

UNICEF veidos šļirču uzkrājumus Covid-19 vakcīnām

© EPA/SCANPIX/LETA

ANO Starptautiskais Bērnu fonds (UNICEF) plāno līdz gada beigām iegādāties vairāk nekā 500 miljonus šļirču, gatavojoties vakcīnai pret jauno koronavīrusu.

UNICEF šodien paziņoja, ka jau sācis iepirkt šļirces un citu aprīkojumu, rēķinoties, ka būs nepieciešams tikpat daudz šļirču, cik vakcīnu, kad beidzot būs pieejama vakcīna pret jauno koronavīrusu.

UNICEF plāno šogad uzkrāt noliktavās 520 miljonus šļirču un līdz nākamā gada beigām miljardu, lai garantētu sākotnējās piegādes un nodrošinātu, ka šļirces sasniedz valstis pirms Covid-19 vakcīnas.

"Pasaules vakcinēšana pret Covid-19 būs viens no lielākajiem pasākumiem cilvēces vēsturē, un mums jārīkojas tik ātri, cik ātri iespējams saražot vakcīnas," norādīja UNICEF izpilddirektore Henrieta Fora. "Mums jārīkojas ātri tagad."

UNICEF paziņoja, ka iegādāsies arī piecus miljonus drošu konteineru, kuros ievietot izlietotās šļirces, un sagatavo plānus, lai nodrošinātu vakcīnu transportēšanu un glabāšanu pareizajā temperatūrā.

UNICEF sadarbībā ar vakcīnu aliansi "Gavi" sagādātās šļirces un konteineri tiks izmantoto globālās "Covax" iniciatīvas ietvaros, lai nodrošinātu taisnīgu Covid-19 vakcīnu izplatīšanu pasaulē.

UNICEF pašreiz ir lielākais vakcīnu iepircējs pasaulē, ik gadu iegādājoties vairāk nekā divus miljardus dozu dažādu vakcīnu. Covid-19 vakcīnas šo skaitli varētu četrkāršot, norādīja UNICEF.

Pašreiz zinātnieki visur pasaulē cenšas izstrādāt vakcīnu pret Covid-19. Pētījumi ir dažādās stadijā un pagaidām nav iespējams pateikt, kad kāda no tām būs plaši pieejama.