Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Baltkrievija Tihanovsku izsludinājusi meklēšanā

© AP/Scanpix/Leta

Baltkrievija izsludinājusi meklēšanā opozīcijas līderi Svetlanu Tihanovsku par aicinājumiem sagraut konstitucionālo kārtību, piektdien ziņo Krievijas mediji.

Bažījoties par savu un savu bērnu drošību, Tihanovska tūlīt pēc prezidenta vēlēšanām 9.augustā pameta Baltkrieviju un aizbēga uz Lietuvu. Atrodoties ārpus savas valsts, Tihanovska tikusies ar Eiropas līderiem un aicinājusi Baltkrievijas autoritāro līderi Aleksandru Lukašenko atteikties no varas.

Baltkrievijā jau ilgāk nekā divus mēnešus turpinās protesti pret prezidenta vēlēšanu viltošanu. Protestu gaitā aizturēti vairāk nekā 13 000 cilvēku, bet vairāki simti ievainoti.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī ES un citas rietumvalstis.

Krievijas Iekšlietu ministrija Tihanovsku, kurai Baltkrievijai draud līdz pieciem gadiem ilgs cietumsods, ja viņa tiktu aizturēta un atzīta par vainīgu, jau ir izsludinājusi meklēšanā, vēsta Krievijas ziņu aģentūra RIA.

Baltkrievijas Iekšlietu ministrija vēl nav komentējusi Krievijas mediju ziņoto.

"Šis solis [izsludināt Tihanovsku meklēšanā] nevienu nepārsteidz. Skaidrs, ka režīmam nav legālu veidu, kā atgūt varu," sacīja Tihanovskas preses pārstāve Anna Krasuļina.

Tihanovska otrdien paziņoja, ka Lukašenko ir laiks līdz 25.oktobrim, lai atkāptos no amata, vai arī viņš var rēķināties ar plašiem streikiem, kas paralizēs visu valsti.

Tihanovska izteikusi ultimātu laikā, kad varasiestādes draud pastiprināt spiedienu pret protestētājiem un izmantot īstas lodes pret tiem.