Aicina aizliegt visa veida alkohola reklāmu Baltijā un Ziemeļvalstīs

Balstoties uz neapstrīdamiem pierādījumiem, ka alkohola mārketings palielina alkohola patēriņu jaunu cilvēku vidū, Ziemeļvalstu alkohola un narkotiku politikas tīkls (The Nordic Alcohol and Drug Policy Network - NordAN), kura sastāvā ir 88 nevalstiskās organizācijas, aicina Ziemeļu un Baltijas valstu valdības nekavējoties rīkoties, lai aizliegtu jebkāda veida alkohola reklāmu.

Aicinājums tika izteikts aizvadītās nedēļas nogalē NordAN 10.gadadienas konferencē Kopenhāgenā, diskutējot par alkoholu un narkotikām kā sabiedrību ietekmējošiem faktoriem.

Alkohols ir svarīgākais riska faktors, kas paņem jaunu cilvēku dzīvības. Tas nodara daudzkārt lielāku kaitējumu sabiedrībai un tautsaimniecībai kopumā nekā nelegālās narkotikas vai AIDS. Eiropā ik gadu alkohola ietekmē iet bojā teju 60 tūkstoši jaunu cilvēku vecumā no 15 līdz 29 gadiem.

Bērni un jaunieši ir alkohola industrijas mērķa grupa, jo nākotnē būs apreibinošo dzērienu patērētāji. Alkohols reklāmās bieži tiek parādīts kā socializēšanos veicinošs faktors, tas tiek saistīts ar vīrišķību vai sievišķību, fizisku pievilcību, seksualitāti, romantiku un piedzīvojumiem, kas vistiešākajā mērā ietekmē jauniešus. Tāpat reklāmās nereti tiek izmantotas arī dažādās sabiedrības grupās popularitāti guvušas personas, piemēram, aktieri. Jauniešiem alkohola reklāmas paliek atmiņā, bieži vien tās ir viņu mīļākās reklāmas.

Pētījumi apliecina, ka netradicionālās reklāmas metodes, piemēram, piekariņi, cepures, t-krekli u.c. ir pat efektīvākas nekā TV un citos medijos izrādītās reklāmas. Tāpat alkohola patēriņu ietekmē arī kino. Un tomēr ir grūti novērtēt patieso konkrētās alkohola reklāmas nodarīto kaitējumu, jo alkohola industrija izmanto dažādu mārketinga metožu miksējumu, lai panāktu maksimālu mārketinga efektu.

"Arī citas organizācijas un profesionāļi darbojas šajā virzienā. Piemēram, Amerikas pediatru akadēmija ir šomēnes pieprasījusi Baltajam namam nekavējoties rīkoties, lai ierobežotu tabakas un alkohola reklāmas. Līdzīgi rīkojas arī citas medicīnas un sabiedrības veselības organizācijas visā pasaulē," saka NordAN prezidente Outi Ojala.

Norvēģijā jau pastāv visaptverošs alkohola reklāmas aizliegums. Kaimiņvalsts Lietuva likumdošanā ir iestrādājusi normu, kas paredz, ka no 2012.gada Lietuvā būs aizliegta alkohola reklāma. Jāatzīmē, ka Lietuvā jau pastāv aizliegums izrādīt jebkāda veida alkoholisko dzērienu reklāmu dienas gaišajā laikā no plkst.6.00 līdz 23.00, bet Igaunijā spēkā ir līdzīgs aizliegums no plkst.7.00 līdz 21.00. Somijā, kur ir pilnībā aizliegta stipro dzērienu reklāma un ierobežota vīna un alus reklāma, notiek diskusijas par aizliegumu alkohola reklāmās attēlot alkohola saistību ar dzīvesveidu. Par pamatu tiek ņemts franču (Loi Evin) reklāmas likums, kas aizliedz alkohola reklāmās izmantot personas. Saskaņā ar likumu, Francijā alkohola reklāmās drīkst atainot tikai objektīvu informāciju par produkta izcelsmi, sastāvu un ražotāju.

2009.gada 11.martā Eiropas alkohola un veselības forumā zinātnieku darba grupa nāca klajā ar ziņojumu par alkohola mārketinga ietekmi uz alkoholisko dzērienu patēriņu jaunu cilvēku vidū. Ekspertu grupa vienbalsīgi pieņēma ziņojumu, kas ir pretējs ilggadējam alkohola industrijas sauklim, ka reklāma kalpo vienīgi tam, lai pastiprinātu uzticamību zīmolam, taču nepalielina alkohola patēriņu. Apkopotie pētījumu dati liecina par alkohola reklāmas ietekmi uz jauniešu, kas nelieto alkoholu, dzeršanas paradumu veidošanos, kā arī alkohola patēriņa pieaugumu viņu alkoholu lietojošo vienaudžu vidū.

NordAN ir nevalstisko organizāciju tīkls, kura misija ir mazināt alkohola un citu atkarību izraisošo vielu patēriņu un atbalstīt šo vielu ierobežošanas politiku. Šobrīd NordAN tīklā apvienojušās 88 dalīborganizācijas no 10 valstīm (Dānijas, Igaunijas, Fēru salām, Somijas, Grenlandes, Īslandes, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas un Zviedrijas).

Svarīgākais