Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Baltkrievijā diviem ieslodzītiem uzņēmējiem piemērots mājas arests

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Gavriil Grigorov/TASS/Scanpix/Leta

Pēc Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko negaidītās tikšanās ar aizturētajiem opozicionāriem no cietuma atbrīvoti divi uzņēmēji, kas saistīti ar opozīciju, un viņiem piemērots mājas arests.

Baltkrievijas valsts televīzija svētdien ziņoja, ka no cietuma izlaists Jurijs Voskresenskis un Dmitrijs Rabcevičs.

Abi uzņēmēji bija klāt, kad Lukašenko sestdien Valsts drošības komitejas izmeklēšanas izolatorā tikās ar saviem kritiķiem, kas tika ieslodzīti pirms un pēc vēlēšanām.

Tikšanās ilga četrarpus stundas un tajā esot apspriestas iespējamās konstitucionālās reformas.

Rabcevičs televīzijā sacīja, ka tikšanās mērķis bijis dialoga veidošana un izejas meklēšana laukā no pašreizējā strupceļa.

Spriežot pēc fotogrāfijas, ko publiskojis Lukašenko preses dienests, sanāksmē piedalījās arī bijušais prezidenta vēlēšanu kandidāts Viktors Babariko un viņa dēls Eduards, Koordinācijas padomes locekle Lilija Vlasova un politologs Vitālijs Škļerovs.

Voskresenskis ir cieši saistīts ar Babariko, kurš atrodas ieslodzījumā kopš jūnija.

Kā ziņots, Baltkrievijā jau divus mēnešus turpinās protesti pret prezidenta vēlēšanu viltošanu. Protestu gaitā aizturēti vairāki tūkstoši cilvēku, bet vairāki simti ievainoti.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī ES un citas rietumvalstis.

Lukašenko ir noraidījis opozīcijas aicinājumus atkāpties un meklējis atbalstu Maskavā, kur to ir saņēmis.