Maskavā plāno nojaukt pieminekli Pēterim I

Maskavas mēra Jurija Lužkova atstādināšana novedusi pie tā, ka Krievijas galvaspilsēta sāk izmisīgā steigā atbrīvoties no viņa atstātā mantojuma un jau pavisam nopietni tiek apspriesta iespēja nojaukt 1997. gadā uzslieto pieminekli Pēterim I.

Arhitekta Zuraba Cereteli 98 metrus augsto veidojumu kritizējuši visi, kam nav slinkums, taču steiga lēmuma pieņemšanā ir pārsteidzoša.

RIA Novosti vēsta, ka pašreizējais Maskavas mēra pienākumu pildītājs Vladimirs Resins lēmumu par pieminekļa aizvākšanu jau ir pieņēmis. Īpaši dīvaini tas šķiet tādēļ, ka, gadiem ilgi pildot J. Lužkova vietnieka pienākumus, V. Resinam pret milzīgo monumentu nekas nav bijis iebilstams. Gluži tāpat kā Maskavas pilsētas domei, kuras amatpersonas tagad atzinušas, ka nepieciešams sarīkot maskaviešu aptauju, lai noskaidrotu viņu attieksmi pret pieminekli. 1997. gadā, kad tas tika uzsliets, nekāda aptauja, protams, nebija nepieciešama. Līdzīgu viedokli par aptauju izteicis Krievijas kultūras ministrs Aleksandrs Avdejevs, piebilstot, ka savas domas par pieminekļa māksliniecisko vērtību paturēs pie sevis.

Kaut gan oficiāli lēmums par pieminekļa nojaukšanu vēl nav pieņemts, jau uzliesmojušas diskusijas par tā nākotni. Vairāki Maskavas domes deputāti ierosinājuši monumentu pārcelt uz Ziemeļu upju ostas teritoriju, taču attiecīgā rajona prefekts Oļegs Mitvoļs uzsvēris, ka osta jau pati par sevi ir piemineklis un to nevajadzētu bojāt ar "tik pretrunīgi vērtētu būvi, kāda ir Cereteli Pēteris". Krievijas Federācijas padomes spīkers Sergejs Mironovs tikmēr izteicis ideju pārcelt pieminekli uz Sanktpēterburgu. "Maskavā tas izskatās diezgan dīvaini, un, kad to pirmoreiz ieraudzīju, es uzreiz sapratu, ka piemērotākā vieta tam būtu pie Somu līča, tur, kur beidzas Ņevas delta. Tur tas izskatītos lieliski," sacījis Federācijas padomes spīkers. Maz gan ticams, ka viņš konsultējies ar pilsētas iedzīvotājiem, kuriem jau tāpat nākas cīnīties ar vienas monstram līdzīgas celtnes – Gazprom debesskrāpja – būves plāniem.

Savukārt pats Z. Cereteli aizvainoti paziņojis, ka "cilvēki, kuri nemīl savus carus, nav patrioti, bet gadījuma ļaudis, kuri vēlas iegūt siltu vietiņu mērijā", atgādinot, ka pieminekļa pašreizējā atrašanās vieta pilsētas ģenerālplānā jau sen bijusi atvēlēta liela izmēra skulptūrai un savulaik tur plānots uzstādīt slaveno Strādnieku un kolhoznieci.

Svarīgākais