Krievijas Valsts domes komiteja Polijas parlamenta rezolūciju nosauc par "zaimošanu"

Polijas parlamenta šonedēļ pieņemtā rezolūcija, kurā nosodīti staļiniskā režīma noziegumi, piektdien izpelnījusies Krievijas Valsts domes Starptautisko lietu komitejas nosodījumu. Komiteja nosūtījusi Polijas Seimam vēstuli, kurā šo rezolūciju nosaukusi par zaimojošu.

Saskatīt "genocīda pazīmes" Staļina represijās pret poļu karavīriem, bet vienlaikus aizmirst par varoņdarbiem, ko veica padomju karavīri, kas glāba visus poļus no iznīcināšanas Aušvices un Maidanekas nometnēs, - tie ir zaimi, teikts vēstulē, ko parakstījis komitejas priekšsēdētājs Konstantīns Kosačovs.

Kā ziņots, Krievijas Ārlietu ministrija ceturtdien brīdināja Poliju, kas tās parlamenta pieņemtā rezolūcija "dod nopietnu triecienu centieniem izveidot normālas kaimiņattiecības starp mūsu valstīm".

Polijas parlaments trešdien pieņēma rezolūciju, kurā nosodīti Krievijas mēģinājumi viltot vēsturi un attaisnot Staļina noziegumus, tostarp Katiņas slaktiņu, kurā ir saskatāmas genocīda pazīmes.

Parlamenta apakšpalātas vienbalsīgi apstiprinātajā rezolūcijā, kas pieņemta 70 gadus pēc padomju spēku invāzijas Polijā, nosodīti "visi mēģinājumi pārrakstīt vēsturi, un visi Krievijas Federācijas iedzīvotāji aicināti vienoti rīkoties, lai atmaskotu un nosodītu Staļina laika noziegumus".

Rezolūcijā arī norādīts, ka Staļina režīms Polijai, Latvijai, Lietuvai un Igaunijai pēc Otrā pasaules kara laupīja neatkarību.

Krievijas likumsargi vairākkārt noraidījuši Polijas prasību izmeklēt 1940.gadā notikušo Katiņas masu slepkavību, kad padomju režīms nogalināja vairākus tūkstošus Polijas armijas virsnieku un intelektuāļu.