ES aģentūra: Narkotiku pārdozēšana aizvien biežāk saistīta ar gados vecākiem ilgstošiem lietotājiem

© AFP/Scanpix/LETA

Laikā no 2012. līdz 2018.gadam nāves gadījumu skaits narkotiku pārdozēšanas dēļ vecuma grupā virs 50 gadiem palielinājās par 75%, kas liecina, ka šī problēma Eiropas Savienības dalībvalstīs aizvien vairāk ir saistīta ar gados vecākiem ilgstošiem lietotājiem, norādīts ikgadējā Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centra publikācijā "Eiropas 2020.gada ziņojums par narkotikām - galvenie jautājumi".

Pēc autoru paustā, tas uzsver nepieciešamību atzīt ilgstošu narkotiku lietotāju novecojošās grupas neaizsargātību un noteikt šo grupu par nozīmīgu ārstēšanas, sociālās reintegrācijas un kaitējuma mazināšanas pasākumu mērķgrupu.

Attiecībā uz Latviju, publikācijā tiek norādīts, ka aptuveni 55% no 2018.gadā paziņotajiem narkotiku izraisītajiem nāves gadījumiem bijuši vecumā no 30 līdz 39 gadiem. Šī vecuma grupa pārstāv lielāko īpatsvaru no visiem ziņotajiem narkotiku izraisītajiem nāves gadījumiem.

Savukārt katrs ceturtais Latvijā ziņotais narkotiku izraisītais nāves gadījums bijis vecuma grupā virs 40 gadiem, kamēr attiecībā uz personām vecumā zem 30, šis rādītājs bijis 20%.

Tiek lēsts, ka Eiropas Savienībā 2018.gadā bija vismaz 8300 nāves gadījumu narkotiku pārdozēšanas dēļ, kuros iesaistītas nelikumīgas narkotiskās vielas. Tomēr centrā norāda, ka salīdzinājumā ar 2017.gadu situācija ir stabila.

Pieskaitot Norvēģijas un Turcijas aplēses, šis kopējais skaits palielinās līdz 9200 nāves gadījumam, kas ir neliels samazinājums, salīdzinot ar pārskatīto 2017.gada aplēsi, proti, 9500 nāves gadījumiem.

Tomēr Eiropas analīze ir provizoriska, un, visticamāk, tās rezultāts ir mazāks par faktisko nāves gadījumu skaitu 2018.gadā, atzīst publikācijas autori.

Eiropā lielākajā daļā no ziņotajiem pārdozēšanas izraisītajiem nāves gadījumiem ir konstatēti opioīdi, galvenokārt heroīns vai tā metabolīti, bieži kombinācijā ar citām vielām.

Vadoties pēc centrā paustā, 76% no personām, kuras mira pārdozēšanas dēļ, bija vīrieši. Vienlaikus turpinās samazināties Eiropā mirušo personu vidējais vecums, 2018.gadā sasniedzot 41,7 gadus.

Laikā no 2012. līdz 2018.gadam pārdozēšanas izraisīto nāves gadījumu skaits Eiropas Savienībā ir pieaudzis visās vecuma grupās, izņemot personas vecumā no 20 līdz 29 gadiem. It sevišķi skaita pieaugums tika konstatēts vecuma grupā virs 50 gadiem, kur kopējais nāves gadījumu skaits palielinājās par 75%.

Aplēstais pārdozēšanas izraisītas mirstības rādītājs Eiropā 2018.gadā ir 22,3 nāves gadījumu uz miljonu iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 64 gadiem. Visvairāk ir skarti vīrieši vecumā no 35 līdz 44 gadiem, kuru mirstības rādītājs ir 53,7 nāves gadījumu uz miljonu iedzīvotāju, kas ir vairāk nekā divas reizes lielāks par vidējo rādītāju visās vecuma grupās un vairāk nekā trīs reizes lielāks par augstāko mirstības rādītāju sieviešu vidū.

To sieviešu vidū, kuru vecums ir no 35 līdz 44 gadiem šis rādītājs ir īpaši zems - 13,9 nāves gadījumu uz miljonu, norādīts publikācijā.

Pērn pieņemtajā Latvijas "Narkotiku lietošanas un izplatības ierobežošanas plānā 2019.-2020.gadam" norādīts, ka narkotiku lietošanas profilakses jomā nepieciešama ilgtermiņa politikas iniciatīva. Valstiskā mērogā profilakses aktivitātes tiekot īstenotas kampaņveidīgi, nevērtējot to efektivitāti un kvalitāti.

Tādējādi, vadoties pēc plānā paustā, informācija par šādu aktivitāšu skaitu, saturu, to kvalitāti un efektivitāti ir ierobežota, kas attiecīgi rada risku, ka tiek īstenoti neefektīvi pasākumi. Līdz šim pietiekami efektīvi nav izmantota iespēja narkotiku lietošanas profilakses pakalpojumu pilnveidošanā piesaistīt Eiropas Savienības fondu finanšu instrumentus.

Līdz ar to narkotiku lietošanas profilakses sistēmas sakārtošanu, plānā norādīts, ka ir jāizvērtē iespēja piesaistīt Eiropas Savienības struktūrfonda plānošanas perioda 2021. līdz 2027.gadam. Ņemot vērā, ka narkotiku lietošanas profilakse ir starpnozaru joma, svarīgi, lai finansējums būtu pieejams vairākām nozarēm, piemēram, veselības, iekšlietu un tieslietu.