Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Tramps un Baidens pirmajās debatēs apmainās personīgiem apvainojumiem

© scanpix.ee

Otrdienas vakarā (trešdienas rītā pēc Latvijas laika) notika pirmās ASV prezidenta vēlēšanu debates starp prezidentu Donaldu Trampu un viņa sāncensi Džo Baidenu, abiem vienam pret otru pielietojot personīgus apvainojumus.

Klīvlendā Ohaio štatā notikušajās debatēs Tramps uzvedās agresīvi, pārkliedzot savu sāncensi un debašu vadītāju no telekanāla "Fox News" Krisu Volisu. Baidens vienā brīdī ieteica Trampam "aizvērties".

Voliss centās debates koncentrēt uz tādiem politikas jautājumiem, kā veselības aprūpe, koronavīruss, Augstākās tiesas tiesneša kandidāti un klimata pārmaiņas.

Tomēr to viņam atkārtoti traucēja izdarīt abi kandidāti, ievērojami lielākā mērā Tramps.

Tramps asi uzbruka Baidenam, kā to jau bija solījis, pavēstot, ka "radikālie kreisie ir aptinuši viņu ap savu mazo pirkstu".

Viņš arī apsūdzēja vienu no Baidena dēliem korupcijā un pavēstīja, ka par pašu Baidenu "nav nekā gudra".

Baidens savukārt nodēvēja Trampu par meli, rasistu, klaunu un Vladimira Putina klēpja suni.

"Jūs esat sliktākais prezidents, kāds bijis Amerikai," norādīja Baidens, kritizējot Trampu par viņa reakciju uz koronavīrusa pandēmiju, kas ASV prasījusi vairāk nekā 200 000 dzīvību, un ekonomikas stāvokli.

Tramps savukārt uzstāja, ka, pateicoties viņa politikai, drīzumā tiks izstrādāta vakcīna pret koronavīrusu.

Brīžiem Baidens un Voliss nespēja tikt pie vārda, Trampam skaļi slavinot savu vadību ekonomikas jomā un peļot Baidena dēlu Hanteru.

Baidens arī solīja pieņemt vēlēšanu rezultātus, lai kādi tie būtu, tikmēr Tramps ieslīga garā apcerē par vēlēšanu rezultātu viltošanu, atsakoties solīt, ka pieņems zaudējumu vēlēšanās.

Raidorganizācijas CBS aptauja parādīja, ka vairums skatītāju pirmās debates uzskatīja par negatīvām, un tikai 17% sacīja, ka sajutušas pozitīvu noskaņu no tām.

48% aptaujāto uzskatīja, ka debatēs uzvarēji Baidens, bet 41%, ka Tramps. Pārējie domāja, ka tās beigušās neizšķirti. CBS norādīja, ka pirms debatēm Baidenu atbalstīja lielāks skaits cilvēku.

69% aptaujāto skatītāju sacīja, ka debates bijušais "kaitinošas" un tikai 17% uzskatīja, ka tās bijušas informatīvas. Teju 20% sacīja, ka tās bijušas pesimistiskas.

Pirms 3.novembra vēlēšanām paredzētas trīs debates.