Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Baltkrievu rakstniece Nobela prēmijas laureāte Aleksijeviča devusies uz Vāciju

© EP/SCANPIX/LETA

Baltkrievu rakstniece Nobela prēmijas laureāte un opozīcijas Koordinācijas štāba locekle Svetlana Aleksijeviča devusies uz Vāciju, bet tas nav noticis krimināllietas dēļ, kas ierosināta pret padomi, vēsta Baltkrievijas mediji, atsaucoties uz Aleksijevičas palīdzi.

"Kāpēc gan Aleksijevičai būtu jābrauc prom no savas valsts pavisam? Nekā tamlīdzīga, viņa ir aizlidojusi savās privātās darīšanās. Viņai ir ieplānotas tikšanās, grāmatu gadatirgus Zviedrijā, Sicīlijā viņai pasniegs balvu," pirmdien rakstnieces palīdze apliecināja portālam "tut.by".

"Tā ir viņas normālā dzīve, viņa vienkārši nevarēja aizbraukt pašsajūtas dēļ. Kad viņa atgriezīsies? Viss ir atkarīgs no tā, kā šeit attīstīsies notikumi un kāda būs viņas pašsajūta," viņa paskaidroja.

Ziņu aģentūrai AFP Aleksijevičas paziņa Marija Voitešonoka sacīja, ka rakstniece devusies uz Vāciju, lai saņemtu iepriekš plānotus ārstnieciskus pakalpojumus.

"Viņa atgriezīsies Baltkrievijā mēneša laikā. Viņa nepārtrauc aktivitātes kā Koordinācijas padomes locekle," skaidroja Voitešonoka.

Kā ziņots, Baltkrievijā jau ilgāk nekā pusotru mēnesi turpinās iedzīvotāju protesti pret prezidenta vēlēšanu viltošanu. Protestu gaitā aizturēti vairāki tūkstoši cilvēku vēl vairāki simti ievainoti. Daudzu uzņēmumu strādnieki pieteikuši streikus.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.