Nīderlandiešu politiķis Vilderss stājas tiesas priekšā

© Scanpix

Vakar Amsterdamā sākusies tiesas prāva pret nīderlandiešu politiķi Gērtu Vildersu, kurš savu antiislāmisko runu dēļ apsūdzēts nacionālā naida kurināšanā un aicināšanā uz musulmaņu diskrimināciju.

Pagājušonedēļ G. Vildersa vadītā Brīvības partija (PVV) piekrita atbalstīt labēji centrisko mazākuma valdību, kuru veido liberāļi (VVD) un kristīgie demokrāti (CDA), turklāt analītiķi norāda, ka viņš pašlaik neapšaubāmi ir viens no populārākajiem valsts politiķiem.

Savā kontā mikroblogu tīklā Twitter 47 gadus vecais G. Vilderss vakardienu nosaucis par "šausmīgu dienu". "Kopā ar mani uz apsūdzēto sola atrodas vismaz 1,5 miljonu cilvēku runas brīvība," viņš raksta, atgādinot, ka jūnijā notikušajās Nīderlandes parlamenta vēlēšanās Brīvības partija izcīnīja trešo vietu un ieguva 24 deputātu mandātus. Tiesas zālē G. Vilderss savas tiesības uz runas brīvību gan negrasās izmantot, vēsta AP. Viņa advokāts Brams Moskovics, prāvai sākoties, paziņojis, ka viņa klients pēc aizstāvja ieteikuma neatbildēs ne uz vienu jautājumu. Tiesas prāva izraisījusi plašu interesi Nīderlandē, un tās sākumu tiešraidē demonstrēja vairāki televīzijas kanāli. "Līdz šim vēl nav gadījies, ka tik prominentam parlamenta deputātam, parlamenta frakcijas līderim nāktos stāties krimināltiesas priekšā un atbildēt uz apsūdzībām, kas saistītas ar naida kurināšanu," sarunā ar Nīderlandes radiostaciju BNR lielo ažiotāžu ap procesu komentējis pazīstamais advokāts Žerārs Sponžs.

Reuters atgādina, ka G. Vildersam izvirzītas apsūdzības par vairākiem izteikumiem un darbību, ko var interpretēt kā naida kurināšanu. 2008. gadā uzņemtajā īsfilmā Fitna viņš apgalvoja, ka musulmaņu svētā grāmata Korāns aicinot uz vardarbību. Kādā laikrakstā publicētā komentārā G. Vilderss salīdzinājis islāmu ar fašismu, bet Korānu ar Ādolfa Hitlera grāmatu Mein Kampf, viņš arī komentāros internetā rakstījis, ka "islāms ir slimīga reliģija", un ar saviem izteikumiem aizvainojis Nīderlandes musulmaņus (par šīs ticības piekritējiem sevi uzskata gandrīz miljons no 16 miljoniem valsts iedzīvotāju). Pavisam politiķim izvirzītas apsūdzības piecos punktos, un, ja G. Vildersu atzīs par vainīgu, viņam draud ne tikai līdz 7600 eiro naudas sods, bet arī gada ieslodzījums cietumā, turklāt tas nenozīmēs, ka G. Vilderss zaudēs savu parlamenta deputāta mandātu. Plānots, ka prāva ilgs vairākas dienas, un spriedumu tiesa iecerējusi pasludināt 4. novembrī.

AFP ziņo, ka pie tiesas ēkas vakar bija pulcējušies gan G. Vildersa pretinieki, gan piekritēji, bet kārtību uzraudzīja iespaidīgi bruņoti policijas īpašās vienības kaujinieki, – jāatgādina, ka iepriekš G. Vilderss jau saņēmis draudus no musulmaņu radikāļiem.

Svarīgākais