Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijas tiesa iesaldējusi Navaļnija kontus

© EPA/SCANPIX/LETA

Kamēr Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs atradās komā Vācijas slimnīcā, Krievijas tiesa iesaldējusi viņa līdzekļus, ceturtdien paziņojusi Navaļnija preses pārstāve.

Navaļnijam 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, pilots veica ārkārtas nolaišanos Omskas lidostā, un Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā. 22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmusies Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

Kā 2.septembrī pavēstīja Vācijas valdība, iegūti neapstrīdami pierādījumi, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas.

Otrdien Navaļnijs no Berlīnes slimnīcas tika izrakstīts.

Navaļnija preses pārstāve Kira Jarmiša video paziņojumā atklāja, ka 27.augustā tiesu izpildītāji aizlieguši darījumus, kas saistīti ar Navaļnija daļu Maskavas dzīvoklī. Tai pat dienā iesaldēti arī visi Navaļnija konti.

Rezultātā Navaļnija ģimenes dzīvokli nav iespējams pārdot, atdāvināt vai ieķīlāt, sacīja Jarmiša.

Viņa ziņu aģentūrai AFP norādīja, ka šis solis neliedz Navaļnijam dzīvot savā dzīvoklī.

Navaļnija sabiedrotie uzskata, ka aiz viņa saindēšanas stāv Krievijas valdība, kas to noliegusi.

Navaļnijs pagaidām vēl uzturēsies Vācijā un turpinās ārstēšanos, bet Jarmiša AFP sacīja, ka viņš plāno atgriezties Krievijā.

Krievijā pret Navaļniju un viņa sabiedrotajiem ierosinātas vairākas lietas, bieži veiktas kratīšanas viņa mājās un birojos, un viņš vairākkārt bijis aizturēts.

Tiesu izpildītāju nesenais lēmums par dzīvokli saistīts ar pērnā gada oktobrī pieņemtu tiesas spriedumu, saskaņā ar kuru Navaļnijam, viņa līdzgaitniecei Ļubovai Soboļai un Navaļnija izveidotajam Korupcijas apkarošanas fondam (FBK) jāsamaksā 88 miljoni rubļu (1 075 257 eiro) ēdināšanas uzņēmumam "Moskovskij škoļņik", kas apgādā ar pārtiku Maskavas skolas un bērnudārzus.

"Moskovskij škoļņik" iesūdzēja Navaļniju un viņa komandu tiesā par apsūdzībām, ka tas piegādā sliktas kvalitātes ēdienu, no kā bērni saslimst.

Soboļa augustā paziņoja, ka pēc tiesas sprieduma visi viņas konti tikuši iesaldēta.

FBK, mēģinot izvairīties no sodanaudas maksāšanas, mainīja savu juridisko statusu.