ES un Krievijas politikas un ekonomikas ekspertu diskusijās Latviju pārstāv Indulis Bērziņš

No šodienas līdz 6.oktobrim Latvijas vēstnieks Austrijā Indulis Bērziņš piedalīsies Eiropas Savienības (ES) un Krievijas politikas un ekonomikas ekspertu diskusijās tā dēvētā Vīnes procesa ietvaros, informēja Latvijas Ārlietu ministrijā.

Vīnes process ir pastāvīgs ES valstu un Krievijas dialogs augstu ekspertu un amatpersonu līmenī, kas dod iespēju neformālai viedokļu apmaiņai un diskusijai. Katras tikšanās uzdevums ir noslēgumā izstrādāt politiskas rekomendācijas un piedāvāt tās valdošajiem politiķiem gan Rietumos, gan Austrumos.

Konferences dalībnieku vidū no Krievijas būs ES-Krievijas Apaļā galda līdzpriekšsēdētājs Anatolijs Čubaiss, Valsts domes Ārlietu komisijas priekšsēdis Konstantīns Kosačovs, Kārnegī centra direktors Dmitrijs Treņins, Krievijas Ārlietu ministrijas, kā arī ekonomisko un pētniecības institūciju pārstāvji. No ES valstīm diskusijā piedalīsies organizācijas ICEUR prezidents un bijušais Austrijas vicekanclers Erhards Buseks, Briseles ES-Krievijas centra direktors Frāzers Kamerūns, Austrijas Ārlietu, Finanšu ministriju un Eiropas Komisijas pārstāvji, kā arī vadošo austriešu ekonomikas pētniecības institūtu un finanšu institūciju vadība.

Oktobra konferences programmā ir drošības politikas jautājumi un no ekonomiskās krīzes gūtās mācības ES-Krievijas dialoga kontekstā. Tiks diskutēts par jaunām pieejām un konkrētiem projektiem banku un finanšu sektorā, rūpniecisko sadarbību un jauno ES un Krievijas savstarpējo ietekmi NVS tirgos. Šīs konferences jauninājums ir dot iespēju dibināt tiešos kontaktus starp krievu un Eiropas augsto tehnoloģiju uzņēmumiem. Šī pasākuma daļa notiek ES-Krievijas industrijas Apaļā galda veidā un tās uzdevums ir nodrošināt praktiskus pasākumus ES-Krievijas partnerības modernizācijai ietvaros.

Konferenci Vīnē organizē Starptautiskais ES-Krievijas augstāko un salīdzinošo pētījumu centrs (International Center for Advanced and Comparative EU-Russia/NIS Research - ICEUR Vienna), Rennera institūts un Maskavas Pasaules ekonomikas un starptautisko attiecību institūts (The Institute of World Economy and International Relations - IMEMO).

Pasaulē

Paejot trīsdesmitajai gadskārtai kopš prāmja “Estonia” bojāejas rudens vētrā, ir redzams: Zviedrijas valdība arī šodien turpina konsekvento politiku — darīt visu iespējamo un neiespējamo, lai novērstu patiesības noskaidrošanu par to, kas īstenībā izraisīja 852 cilvēku nāvi.

Svarīgākais