Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Amala Klūnija atkāpjas no īpašā sūtņa amata Lielbritānijas breksita likumprojekta dēļ

© PA Wire/PA Images/Scanpix/Leta

Cilvēktiesību advokāte Amala Klūnija ir atkāpusies no Lielbritānijas īpašā sūtņa mediju brīvības jautājumos amata, reaģējot uz Iekšējā tirgus likuma projektu, kas paredz daļēju atteikšanos no vienošanās par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

"Es samulsusi uzzināju, ka valdībai ir nodoms pieņemt likumdošanas aktu - Iekšējā tirgus likuma projektu - kura stāšanās spēkā, kā valdība pati atzinusi, pārkāptu starptautiskās tiesības," Klūnija piektdien rakstīja vēstulē Lielbritānijas ārlietu ministram Dominikam Rābam. Šo vēstuli publicēja mediji, tai skaitā laikraksts "The Guardian" un ziņu aģentūra "Press Association".

Klūnijas vēstulē rakstīts, ka šāda rīcība ne vien grauj ticību britu tieslietu sistēmai, bet arī "draud iedrošināt autokrātiskus režīmus, kas pārkāpj starptautiskās tiesības ar postošām sekām visā pasaulē".

Aktiera Džordža Klūnija sieva Amala Klūnija ir bijusi pārstāvēta augsta profila cilvēktiesību lietās. Viņa ir pārstāvējusi jezīdu aktīvisti Nadiju Muradu, kā arī divus ziņu aģentūras "Reuters" žurnālistus no Mjanmas, kuri pavadīja vairāk nekā gadu cietumā pēc kāda slaktiņa atklāšanas.

Klūnija sacīja, ka nav saņēmusi nekādu apliecinājumu no britu valdības, ka tā mainīs savu nostāju, tāpēc viņa neredz citu iespēju, kā vien atkāpties.

Valdības sagatavotais likumprojekts ļauj premjerministram Borisam Džonsonam daļēji atteikties no breksita vienošanās, lai novērstu tirdzniecības barjeras starp Ziemeļīriju un pārējo Apvienotās Karalistes teritoriju.