Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Vācijā aicina ziņot par labējiem ekstrēmistiem policijas rindās

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Vācijā Ziemeļreinas-Vesfālenes federālās zemes iekšlietu ministrs Herberts Reils intervijā raidsabiedrībai WDR2 ceturtdien mudināja Vācijas policistus atcerēties savu zvērestu ievērot Vācijas likumus un ziņot par kolēģiem, kas izrāda labējā ekstrēmisma tendences.

Ar šo aicinājumu viņš nāca klajā pēc tam, kad pavalstī no darba policijā uz laiku tika atstādināti 29 policisti. Viņi bija saistīti ar platformas "WhatsApp" čata grupām, kurās izplatīta labējo ekstrēmistu propaganda.

"Jā, jums ir jāturas kopā, jums jāspēj vienam uz otru paļauties ārkārtas situācijās," sacīja ministrs, atzīstot, ka policijā pastāv tradīcija neziņot par kolēģiem.

Tomēr viņš norādīja - kad runa ir par policistiem, kas pārkāpj likumu, "jums ir jāziņo, tas ir vienīgi jūsu pienākums".

Tos policistus, kas turpina klusēt, zinot par kolēģu pastrādātajiem pārkāpumiem, Reils aicināja darbu policijā atstāt.

Daudzi galēji labējie vizuālie motīvi, kas ir saistīti ar nacionālsociālistu laiku, Vācijā joprojām ir aizliegti, bet to izplatīšana ir likumpārkāpums.

Jau ziņots, ka varasiestādes Vācijā uz laiku atstādinājušas 29 policistus, kas tiek turēti aizdomās par galēji labējās propagandas izplatīšanu platformas "WhatsApp" grupās.

Reils iepriekš klāstīja, ka policisti dalījušies ar materiāliem, kurus viņš raksturoja kā neonacistiskus, rasistiskus un vērstus pret imigrantiem.

Starp policistu izplatītajiem attēliem ir Ādolfa Hitlera bildes, kāškrustu zīmējumi un montāžas, kurās bēgļi redzami gāzes kamerās koncentrācijas nometnē, atklāja Reils.