Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Makrons mudina Putinu celt gaismā Navaļnija slepkavības mēģinājuma apstākļus

© AFP/SCANPIX/LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons pirmdien mudinājis Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu sniegt informāciju par Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija slepkavības mēģinājumu, ar šo aicinājumu nākot klajā pēc tam, kad arī pārbaudēs Francijā bija gūts apstiprinājums, ka Navaļnijs saindēts ar nervus paralizējošo vielu "Novičok", pavēstīja Elizejas pils.

Makrons Putinam telefonsarunas gaitā sacījis, ka ir "nepieciešams bez kavēšanās celt gaismā šī slepkavības mēģinājuma apstākļus un tos, kas ir atbildīgi", teikts Francijas prezidenta biroja paziņojumā.

Makrons arī informējis Putinu, ka Francijā veiktajās analīzēs gūts apstiprinājums Vācijas secinājumiem, ka Navaļnijs saindēts ar nervus paralizējošo vielu "Novičok", "pārkāpjot starptautiskās normas, kas aizliedz ķīmisko ieroču izmantošanu".

Makrons aizvadītā gada laikā vairākkārt iestājies par attiecību uzlabošanu ar Krieviju. Šādi centieni vairākos Francijas sabiedrotajos Eiropas Savienībā izsaukuši neizpratni, īpaši ņemot vērā joprojām notiekošo Krievijas agresiju Ukrainā.

Analītiķi norāda, ka Navaļnija saindēšana devusi smagu triecienu Maskavas-Parīzes saitēm.

Francija jau no Navaļnija krīzes sākuma atbalstīja Vācijas stingro nostāju, ka aizdomas par saindēšanu kritīs uz Krievijas valsti, ja Maskava nespēs izskaidrot to, kas ir noticis ar Navaļniju.

Makrons pirmdien "pilnā mērā pauda solidaritāti ar Vāciju attiecībā uz soļiem, kas būtu sperami, un konsekvencēm, kas būtu jāievēro šajā situācijā", norādīja Elizejas pils.

"No Krievijas tiek pieprasīta skaidrības viešana ticamas un caurskatāmas izmeklēšanas ietvaros", sacīja Makrons.

Runājot par Baltkrievijas krīzi, Makrons uzsvēris ārvalstu iejaukšanās nepieļaujamību.

"Viņš (Makrons) no jauna apstiprināja, ka ir nepieciešams politisks atrisinājums, kurā būtu ņemtas vērā Baltkrievijas tautas dziļās cerības, bez iejaukšanās no ārpuses," norādīja Elizejas pils.

Navaļnijam 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, pilots veica ārkārtas nolaišanos Omskas lidostā un Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā. 22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmusies Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

Kā 2.septembrī pavēstīja Vācijas valdība, iegūti neapstrīdami pierādījumi, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas.

Navaļnijs 7.septembrī tika atmodināts no medicīniskās komas, bet pirmdien atslēgts arī no mākslīgās elpināšanas aparāta.