Lietuva izsniegusi iebraukšanas atļaujas gandrīz 80 bēgošiem Baltkrievijas pilsoņiem

© EP/SCANPIX/LETA

Lietuva izsniegusi iebraukšanas atļaujas 78 no represijām bēgošiem Baltkrievijas pilsoņiem saskaņā ar pagājušajā mēnesī noteiktajiem izņēmumiem no Covid-19 dēļ noteiktās kārtības, kuri ļauj viņiem ierasties Lietuvā humānu iemeslu dēļ, ceturtdien žurnālistus informējusi iekšlietu ministre Rita Tamašuniene.

Pēc viņas teiktā, līdz šim valstī ieradušies tikai aptuveni 30 no šiem cilvēkiem.

"Atļaujas mēs izsniedzam ātrāk, nekā cilvēki cerējuši, tādēļ daļa no viņiem vēl nav ieradušies,“ norādījusi ministre.

Viņa arī pastāstījusi, ka lūgumi piešķirt patvērumu saņemti no 14 kaimiņvalsts pilsoņiem.

Ceturtdien Lietuvas Iekšlietu, Ārlietu un Ekonomikas un inovāciju ministriju pārstāvju apspriedē nolemts paredzēt Baltkrievijas pilsoņiem atvieglojumus Lietuvas vīzu saņemšanā.

"Vienojāmies, ka nacionālā vīza uz sešiem mēnešiem tiks izsniegta saskaņā ar vienkāršotu kārtību vēstniecībā [vai] konsulārajā iestādē Grodņā. Augsti kvalificēti Baltkrievijas pilsoņi varēs, neierodoties personiski, reģistrēties Iekšlietu ministrijas sistēmā "Migris" un lūgt uzturēšanās atļauju, (..) un šie pieteikumi tiks izskatīti attālināti," norādījusi Tamašuniene.

Pēc viņas teiktā, tiek apsvērta arī iespēja pazemināt minimālo skaidras naudas daudzumu, kas iebraucot jāņem līdzi personai vai ģimenei.

Ministre uzsvērusi, ka arī turpmāk tiks atļauts iebraukt, lūdzot politisko patvērumu, un īpašos gadījumos ierasties humānu iemeslu dēļ, saņemot Iekšlietu ministrijas atļauju.

Informāciju par integrāciju Lietuvā, darba meklējumiem, izglītības iespējām un veselības aprūpes un sociālo pakalpojumu saņemšanu krievu un angļu valodā Baltkrievijas pilsoņi varēs atrast vietnē "Renkuosi Lietuva" ("Izvēlos Lietuvu"), viņa pastāstījusi, piebilstot, ka tiek apsvērta arī iespēja izveidot īpašu Baltkrievjas pilsoņiem adresētu zvanu centru, kur viņi varētu saņemt visas nepieciešamās ziņas.

Šonedēļ Lietuvas valdība apstiprināja plānu, kas paredz atbalstīt Baltkrievijas sabiedrību, piešķirot 100 000 eiro humānajai palīdzībai un 200 000 eiro - Viļņā bāzētajai Eiropas Humanitārajai universitātei, kā arī paredzēt jauniešiem no Baltkrievijas 100 stipendijas studijām Lietuvas augstskolās.

Valdība arī atbalstīja ierosinājumu vienkāršot Lietuvas vīzu izdošanas kārtību Baltkrievijas pilsoņiem pēc Lietuvā dibināta uzņēmuma ielūguma un gadījumos, kad vīzas pieteicēja ģimenes locekļi jau uzturas Lietuvā ar vīzām. Tiek apsvērta arī iespēja atvieglot pārcelšanos uz Lietuvu Baltkrievijas informācijas tehnoloģiju uzņēmumiem.

Svarīgākais