Baltkrievijā aizturēta viena no Koordinācijas padomes loceklēm

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Minskā aizturēta opozīcijas izveidotās Koordinācijas padomes prezidija locekle juriste Lilija Vlasova.

Kā vēsta Koordinācijas padome, viņa pirmdien bija uzaicināta uz miliciju saistībā ar piedalīšanos neatļautā mītiņā.

Vlasovas dzīvesbiedrs iztecies, ka "aizliedzis" viņai doties uz miliciju bez advokāta un pamatojuma.

Kā tīmekļa ziņu vietnei "Tut.by" stāsta viņas vīrs, pusdienlaikā Vlasova devusies darīšanās, bet ap plkst.15 piezvanījusi un paziņojusi, ka viņu aizturējuši valsts kontroles Finansu izmeklēšanas departamenta darbinieki.

Aizturēšanas iemesls nav zināms, taču Vlasovu mājās veikta kratīšana, kuras laikā atsavināts datora cietais disks, klēpjdators un vairāki citi informācijas nesēji.

67 gadus vecā Vlasova ir Baltkrievijā pazīstama juriste.

Augusta vidū viņa iesaistījās opozīcijas izveidotās Koordinācijas padomes darbā.

Savukārt Izmeklēšanas komiteja 20.augustā pret Koordinācijas padomi ierosināja Krimināllietu, aizdomās par "kaitējuma nodarīšanu Baltkrievijas Republikas nacionālajai drošībai".

Līdz ar Vlasovu saistībā ar šo lietu nopratināti arī vairāki citi Koordinācijas padomes locekļi.

30.augustā Minskā notika kārtējā masu protesta akcija, kurā piedalījās arī Vlasova.

Baltkrievijā joprojām nerimst protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu viltošanu, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā tūkstošiem cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu valsts uzņēmumu strādnieki streiko.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem līdzšinējais autoritārais prezidents Aleksandrs Lukašenko, kas ir pie varas kopš 1994.gada, ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska. Arī Eiropas Savienība vēlēšanu rezultātus neatzīst.

Svarīgākais