Latvijas pedagogi nosoda vardarbību pret Baltkrievijas skolotājiem

© TASS/SCANPIX/LETA

Ņemot vērā publiski izskanējušo informāciju par draudiem atlaist no darba tos pedagogus Baltkrievijā, kuri neatbalsta Baltkrievijā valdošo režīmu un atsakās parakstīt viltotos Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu protokolus, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) uzsver, ka nosoda šādu vardarbību pret kolēģiem, pedagogiem Baltkrievijā.

Kā liecina paziņojums arodbiedrības mājaslapā, LIZDA atbalsta Eiropas Izglītības darbinieku arodbiedrības (ETUCE) 20.augustā Briselē apstiprināto paziņojumu, paužot solidaritāti ar Baltkrievijas izglītības darbiniekiem, Baltkrievijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību, vēlot drosmi un izturību demokrātiskas sabiedrības veidošanas procesos.

Tāpat norādīts, ka LIZDA atbalsta ETUCE nostāju vērsties ar paziņojumiem un prasībām starptautiskās organizācijas - Eiropas Padomē, Apvienoto Nāciju Organizācijā un Starptautiskajā Darba organizācijā, lai atbalstītu demokrātijas procesu virzību, iestātos pret vardarbību, un pieprasītu Baltkrievijas varas iestāžu dialogu ar opozīciju un jaunu prezidenta vēlēšanu organizēšanu Baltkrievijā.

LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga uzsvērusi, ka arodbiedrību satrauc tas, kas šobrīd notiek Baltkrievijā. "Šī vardarbība - izrēķināšanās ar protestētājiem, diemžēl, turpinās. Ar lielām bažām uztveram ziņas, ka no represijām nav pasargāti arī mūsu kolēģi pedagogi," atklāja Vanaga.

Viņasprāt, jau izteiktie draudi par atlaišanu ir vardarbība, kas ietekmē spēju strādāt. "Pedagogam nav jābaidās un pedagogam jābūt iedvesmojošam. Profesionālā brīvība ir ļoti būtiska katram pedagogam, zinot pedagoga lomu sabiedrībā un jaunās paaudzes izglītošanā, vērtību nostiprināšanā, kā arī ceļā uz demokrātisku valsti," teikusi Vanaga.

Kā ziņots, Baltkrievijā jau trešo nedēļu turpinās masu protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, kamēr opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska tikai 10,1% balsu.

Taču opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, apgalvo, ka šie rezultāti ir viltoti.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība un citas Rietumvalstis.

Svarīgākais