Lietuvas aizsardzības ministrs: Nav iemesla īpašam satraukumam par militārajām mācībām Baltkrievijā

© Reuters/Scanpix/Leta

Lietuvai nav iemesla īpašam satraukumam par militārajām mācībām, kas pašlaik notiek netālu Baltkrievijā netālu no abu valstu robežas, ceturtdien vēlreiz apliecinājis aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis.

"Būtībā situācija ir tāda, ka mēs tiešām nesaskatām militāros draudus, uzbrukuma spēkus. Kā mums būtu jāreaģē? Manuprāt, mierīgi, jo Baltkrievijas soļi spriedzes eskalēšanai vērsti uz iekšu, uz propagandas vēstījumiem. Šķiet, viņi to vien gribētu, lai mēs atbildam," ministrs sacījis radiostacijai "Žiniu radijas".

"Nav tādu draudu, ka būtu nepieciešama kaut kāda īpaša militāra reakcija," viņš piebildis.

Karoblis norādījis, ka militārās mācības, kas sarīkotas netālu no Grodņas, faktiski bija plānotas, tikai sāktas agrāk par paredzēto laiku, un tās notiek Gožas poligonā, Lietuvas robežas tuvumā, aptuveni starp Druskininkiem un Varēnu, kas ir ierasta karaspēka mācību vieta.

Pēc viņa teiktā, lielākā daļa mācību koncentrētas tur, daļa spēku ir Astravjecas rajonā, kur militārā poligona nav, un tur galvenā uzmanība pievērsta pretgaisa aizsardzībai un iespējamai Astravjecas atomelektrostacijas aizstāvēšanai.

Kā ziņots, Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko svētdien uzrunā savu atbalstītāju mītiņā izteicās, ka NATO karaspēks žvadzinot ieročus pie Baltkrievijas robežām, bet Baltkrievijas Aizsardzības ministrija svētdien pavēstīja, ka pirmdien netālu no robežām ar Lietuvu un Poliju sāksies militārās mācības.

Turpinoties plašiem protestiem pret Lukašenko režīmu, viņš trešdien sasauca Drošības padomes sēdi, kurā cita starpā uzdeva Aizsardzības ministrijai "pievērst īpašu uzmanību NATO spēku pārvietošanai Polijas un Lietuvas teritorijā".

"Mums ir jāizseko viņu pārvietošanās virzieni un nodomi. Šobrīd mēs visus šos nodomus redzam. Mums tas īpaši neliek saspringt, taču atsevišķi fakti, it īpaši Grodņas virzienā, liek aizdomāties. Tāpēc mums obligāti jāpieņem mēri un nav jākautrējas izvest mūsu Bruņotos spēkus un tehniku viņu pārvietošanās virzienā", paziņoja Lukašenko.