Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Kādēļ protestētāji Baltkrievijā izmanto baltsarkanbalto karogu?

© EPA/Scanpix/Leta

Jau gandrīz divas nedēļas, kopš notika prezidenta vēlēšanas, Baltkrievijā notiek opozīcijas atbalstītāju protesti, kuros pieprasa no amata atkāpties prezidentam Aleksandram Lukašenko. Protestu gājienos un mītiņos novērojams, ka cilvēki neizmanto ierasto Baltkrievijas karogu, bet baltsarkanbalto karogu. Kādēļ tā?

Lai arī valsts oficiālie vēlēšanu rezultāti apgalvo, ka par Lukašenko atdotas 80% vēlētāju balsis, tam iebilst ļoti liela sabiedrības daļa, kas izgājusi ielās. Tas izraisījis masu protestus ne tikai galvaspilsētā Minskā, bet arī citās Baltkrievijas pilsētās un savu atbalstu baltkrievu tautai izsaka arī Baltijas valstis, Polija un citas Eiropas un pasaules valstis.

Novērojams, ka protestētāji neizmanto Baltkrievijas oficiālo karogu, bet gan baltsarkanbaltu karogu. "Radio Brīvā Eiropa" paskaidrojusi, kas tas ir par karogu un kā tas atšķiras no valsts oficiālā karoga.

Izrādās baltsarkanbaltais karogs ir Baltkrievijas Tautas Republikas karogs, kurš kā valsts karogs tika nomainīts strīdīgā referendumā 1995. gadā, pēc tam, kad pie varas nāca tagadējais prezidents.

Pirms tam šo karogu izmantoja Baltkrievijas demokrātiskā republika, kas dibināta 1918. gadā, vēl pirms Baltkrievija kļuva par Padomju Savienības republiku.
Pēc tam, kad Baltkrievija atguva neatkarību 1991. gadā tieši baltsarkanbaltais karogs atguva valsts simbola godu, bet ne uz ilgu laiku.

Lai arī karogs nav aizliegts izmantot mūsdienu Baltkrievijā, to varasiestādes identificējušas kā "nereģistrētu simbolu". Tas savukārt nozīmē, ka demonstranti, kas karogu izmanto savos protestos var tikt arestēti, karogu var atņemt un par tā izmantošanu piespriest sodu.

Pašlaik Baltkrievijas oficiālais karogs vien nedaudz atšķiras no padomju laiku karoga, kad Baltkrievijas republikai karogā vēl bija sirpis un āmurs. Lai gan nav dots oficiāls izskaidrojums, ko nozīmē sarkanā un zaļā krāsa Baltkrievijas karogā, Lukašenko devis savu skaidrojumu - sarkanā simbolizē brīvību un senču upurēšanos valsts labā, bet zaļā krāsa reprezentē dzīvību.