Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvas Seims gatavojas atzīt Lukašenko neleģitimitāti Baltkrievijas prezidenta amatā

© EPA/Scanpix/Leta

Aleksandru Lukašenko nevar uzskatīt par likumīgu Baltkrievijas prezidentu, jo svētdien notikušās vēlēšanas nebija brīvas un demokrātiskas, intervijā Lielbritānijas telekanālam "Sky News" norādījis Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

Vienlaikus Nausēda brīdinājis, ka gadījumā, ja Rietumi tikai pasīvi vēros situāciju, Krievija varētu censties Baltkrieviju "pilnībā integrēt".

"Krievija ir ieinteresēta, lai tai būtu satelītvalsts, un Baltkrievija, visticamāk, tiktu pilnībā integrēta Krievijā, ja mēs tikai pasīvi nolūkotos šai procesā," uzsvēris Lietuvas prezidents.

"Mēs - ne tikai Lietuva, bet arī visa Eiropas Savienības (ES) - esam ieinteresēti, lai Baltkrievija būtu stabila, demokrātiska un suverēna," viņš piebildis.

Jau ziņots, ka Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas prezidenti ceturtdien kopīgā paziņojumā izteica gatavību uzņemties vidutāja lomu, lai panāktu miermīlīgu situācijas risinājumu un palīdzētu Baltkrievijai nostiprināt savu neatkarību un suverenitāti.

Kā izteicies Lietuvas prezidents, ja šo iniciatīvu neizdosies īstenot, būs jāapsver sankcijas, vienlaikus paturot prātā, ka jebkādas sankcijas negatīvi ietekmēs Baltkrievijas tautu.

Lietuvas Seims jaunnedēļ gatavojas ārkārtas sēdē apspriest situāciju Baltkrievijā pēc 9.augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām un atzīt, ka Aleksandrs Lukašenko nav leģitīms šīs valsts prezidents.

Sēdē, kas notiks otrdien, parlaments plāno runāt par vēlēšanu rezultātu viltošanu un cilvēktiesību situāciju kaimiņvalstī.

Deputāti uzklausīs Baltkrievijas pilsoniskās sabiedrības un opozīcijas pārstāvjus, kuri pastāstīs arī par politisko situāciju valstī un par to, uz kādu starptautiskās sabiedrības atbalstu cer Baltkrievijas sabiedrība.

Sēdē iecerēts apstiprināt Lietuvas nostāju, ka Lukašenko nav uzskatāms par likumīgu Baltkrievijas prezidentu, aicināt valdību un visu Eiropas Savienību (ES) noteikt sankcijas Baltkrievijas režīma pārstāvjiem, kā arī spriest par iespējamo palīdzību represijās cietušajiem Baltkrievijas pilsoņiem.

Seima ārkārtas sēdes sasaukšanu pieprasījuši vairāk nekā trešā daļa deputātu, kas pārstāv opozīcijā esošo partiju - "Tēvzemes savienības - Lietuvas kristīgo demokrātu", Liberāļu kustības, Lietuvas Sociāldemokrātu partijas - frakcijas, kā arī parlamenta deputātu jaukto grupu un valdošās Lietuvas Sociāldemokrātu darba partijas frakciju.

"Vairs nepietiek tikai paust satraukumu - Lukašenko režīma un viņa kontrolēto spēka struktūru represijas pret mierīgajiem protestētājiem Baltkrievijā kļūst jo dienas, jo brutālākas un necilvēciskākas. Lietuvai jārāda paraugs Eiropai, ne tikai atzīstot šāda Baltkrievijas līdera neleģitimitāti, bet arī pašai nosakot sankcijas par represijām un vēlēšanu rezultātu viltošanu atbildīgajām amatpersonām un aicinot to darīt arī Eiropas Savienību un ASV," uzsvērusi viena no ārkārtas sēdes sasaukšanas iniciatoriem, tēvzemiešu saraksta līdere rudenī gaidāmajās Seima vēlēšanās Ingrīda Šimonīte.

Saskaņā ar oficiālajiem provizoriskajiem rezultātiem 9.augustā notikušajās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,08% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,09%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti.

Vardarbīgi apspiežot protestus pret acīmredzamajiem pārkāpumiem vēlēšanu norisē un rezultātu viltošanu, Baltkrievijā cietuši vai aizturēti tūkstošiem cilvēku. Slimnīcās ārstējas vairāk nekā 250 cietušo, un ir arī bojāgājušie.