Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Mainot savu politiku, Somija rekomendē masku valkāšanu sabiedriskās vietās

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Mainot savu politiku, Somijas varasiestādes ceturtdien rekomendējušas cilvēkiem nēsāt maskas publiskās vietās.

Līdz šim Somija turējās pie uzskata, ka nav pietiekamu pierādījumu par masku efektivitāti cīņā ar jauno koronavīrusu, lai attaisnotu prasību par to valkāšanu. Varasiestādes pat norādīja, ka maskas var palielināt vīrusa izplatību, ja tiek lietotas neatbilstoši.

Somijas galvenais epidemiologs Mika Salminens paziņoja, ka "pierādījumi par masku efektivitāti nav sevišķi spēcīgi", bet "pat neliels papildinājums mūsu iespējām ir attaisnojums".

Somijā pašreiz vērojams inficēšanās tempa pieaugums. Aizvadītajās divās nedēļās Somijā inficēšanās ar jauno koronavīrusu atklāta 219 cilvēkiem.

Taču Somijā joprojām ir viens no zemākajiem vīrusa izplatības rādītājiem Eiropā, liecina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati.

"Kad maskas tika apspriestas pavasarī, [inficēšanās] gadījumu skaits strauji kritās," norādīja Salminens, aizstāvot agrākos lēmumus.

Varasiestādes rekomendē turpmāk valkāt maskas sabiedriskajā transportā, dodoties veikt Covid-19 testu vai citās situācijās, kurās neiespējami izvairīties no cieša kontakta ar citiem cilvēkiem.

Rekomendācijas neattieksies uz cilvēkiem, kas jaunāki par 15 gadiem, kā arī nav spēkā reģionos, kur pēdējo divu nedēļu laikā nav reģistrēti jauni Covid-19 gadījumi.

Vietējās varasiestādes noorganizēs masku izsniegšanu cilvēkiem, kuri tās nevar atļauties, paziņoja amatpersonas.

Pirmdien ministri noteica obligātus Covid-19 testus vairākās lidostās un ostās, brīdinot, ka ieceļotājiem no valstīm, kas nav Somijas "zaļajā sarakstā", var tikt piemērots naudassods vai aizturēšana, ja viņi atteiksies 14 dienas ievērot karantīnu.