Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuva apsver iespējas noteikt atsevišķas nacionālās sankcijas Baltkrievijai

© AFP/Scanpix/Leta

Lietuva apsver iespējas noteikt atsevišķas sankcijas Baltkrievijai, iekļaujot konkrētas kaimiņvalsts amatpersonas savā nacionālajā Magņitska sarakstā, trešdien paziņojuši Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas vadītāji.

"Lēmumi tiks pieņemti tuvākajā laikā. (..) Tiek runāts par individuālām [sankcijām]," žurnālistiem pēc slēgtas komitejas sēdes sacījis tās priekšsēdētājs Daiņus Gaižausks.

Viņa vietnieks Laurīns Kasčūns norādījis, ka runa ir par tā dēvētā Magņitska saraksta papildināšanu.

"Mums ir likums par ārvalstnieku tiesisko statusu, tā dēvētais Magņitska saraksts, kurā varam paši iekļaut personas, kas bijušas iesaistītas vēlēšanu rezultātu viltošanā un cilvēku ieslodzīšanā," viņš skaidrojis, neminot konkrētu sarakstā iekļaujamo personu skaitu, vien norādot, ka tie būtu "atslēgas cilvēki", kuriem tiktu aizliegts iebraukt Lietuvā.

Kā izteicies Lietuvas Valsts drošības departamenta (VSD) direktors Darjus Jaunišķis, kas arī piedalījās sēdē, jebkāda trešo valstu iejaukšanās Baltkrievijā un ietekme uz šo valsti neapšaubāmi var kaitēt arī Lietuvas interesēm.

Pēc viņa teiktā, Lietuva kā iespējamu apdraudējumu uzlūko gan kaimiņvalstī notikušās vēlēšanas, gan netālu no abu valstu robežas uzcelto Astravjecas atomelektrostaciju, un vēl viena veida riski varētu būt saistīti ar iespējamajiem patvēruma meklētājiem.

"Ja būtu tādi lūgumi [piešķirt patvērumu], mums nāktos ļoti nopietni raudzīties, kas te notiek, kādi cilvēki var iebraukt. Nav ne mazāko šaubu, risks pastāvētu," atzinis VSD vadītājs.