Eiropas Komisija sāks tiesvedību pret Franciju čigānu lietā

Eiropas Komisija (EK) nolēmusi uzsākt tiesvedību pret Franciju, jo Parīze, kā uzskata komisijā, pārkāpusi Eiropas Savienības (ES) pārvietošanās brīvības nosacījumus, īstenojot kampaņu pret valstī nelegāli mītošajiem čigāniem, ziņo BBC News.

Kā pavēstīja tieslietu komisāre Vivjena Redinga,"Francija valsts likumos nav iestrādājusi pietiekamas garantijas" pārvietošanās brīvības nodrošināšanai."

"Mēs nolēmām uzsākt procesu par cilvēktiesību ierobežošanu," sacīja Redinga.

Jau ziņots, ka no Francijas izraidīti aptuveni 1000 šīs tautības cilvēku.

Kad Redinga septembra vidū pauda nopēlumu Francijā uzsāktajai kampaņai pret imigrantiem čigāniem, komisāres nostāja un izraudzītie formulējumi izsauca asu Parīzes nosodījumu.

"Personīgi mani šokēja situācija, kas radīja iespaidu, ka cilvēki tiek izvesti no ES dalībvalsts tikai tāpēc, ka viņi pieder noteiktai etniskajai minoritātei," preses konferencē 14.septembrī atzina Redinga.

Savukārt prezidents Sarkozī dienu pēc Redingas uzbrukumiem, uzrunājot franču likumdevējus, sarkastiski piedāvāja komisāres dzimtajai Luksemburgai, ka tā varētu uzņemt Francijā nelikumīgi mītošos čigānus.

"Viņš sacīja, ka viņš piemēro Eiropas nolikumus, Francijas likumus un ka Francija šajā jautājumā ir nevainojama, bet, ja luksemburgieši vēlas viņus pieņemt, viņam ar to nav nekādu problēmu," par Sarkozī sanāksmē teikto sacīja senators, prezidenta partijas UMP politiķis Bruno Sido. "Viņš sacīja, ka mūsu politika ir pareiza."

Svarīgākais