Izjaukts ar "Al Qaeda" saistīts plāns sarīkot uzbrukumus Eiropā

Izlūkdienesti izjaukuši ar starptautisko teroristu organizāciju "Al Qaeda" saistītus plānus sarīkot uzbrukumus Lielbritānijā, Francijā un Vācijā, kam bija jālīdzinās uzbrukumam 2008.gadā Mumbajā, trešdien vēsta Eiropas un ASV mediji.

Pakistānā bāzētie kaujinieki bija plānojuši sarīkot vienlaicīgus uzbrukumus Londonā un lielajās pilsētās Vācijā un Francijā, vēsta Lielbritānijas telekanāls "Sky News", atsaucoties uz avotiem izlūkdienestos. Uzbrukumu plānošana bija pavirzījušies uz priekšu, taču uzbrukuma draudi nebija tūlītēji.

Iespējamais mērķis bija arī ASV un par to ticis informēts prezidents Baraks Obama, vēsta telekanāls "ABC News".

Izlūkdienesti kādu laiku sekojuši līdzi uzbrukumu plānojušajiem kaujiniekiem, pēc kuru ieceres bija sarīkot tādu pat uzbrukumu kā Mumbajā, kur desmit kaujinieki izvērsa haosu trīs dienu garumā, noslepkavojot 166 cilvēkus un vairāk nekā 300 ievainojot.

Plāns tika atklāts, Lielbritānijai, Francijai, Vācijai un ASV apmainoties ar informāciju, un sadarbības rezultātā tas ievērojamā mērā ticis izjaukts, vēsta "Sky News".

Informācijas avots bija aizdomās turēts vācu terorists, kurš tika aizturēts ceļā uz Eiropu, un pašlaik tiek turēts apcietinājumā Afganistānā.

Kad izmeklētājiem atklājies plāns, ASV armija sākusi palīdzēt saviem sabiedrotajiem Eiropā izsekot organizatorus Pakistānā, kas izskaidro pēdējā laikā pieredzēto ievērojamo ASV bezpilota lidaparātu uzlidojumu skaita pieaugumu, ziņo "Sky".

Šomēnes vien Pakistānas cilšu pārvaldītajos apvidos īstenoti vairāk nekā 20 bezpilota lidmašīnu triecieni, apliecinājušas Pakistānas drošības struktūru amatpersonas.

Tik liels bezpilota lidmašīnu uzbrukumu skaits vienā mēnesī līdz šim nebija piedzīvots. Līdzšinējais rekords bija 12 uzbrukumi, kas tika veikti janvārī, liecina ziņu aģentūras AFP apkopotie dati.