Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Lukašenko cildina baltkrievu panākumus cīņā ar Covid-19

© TASS/SCANPIX/LETA

Uz Covid-19 pandēmijas izraisītās pasaules ekonomikas krīzes, tirdzniecības karu un asiņaino militāro konfliktu fona Baltkrievija joprojām ir "vienīgais mierīgais posms Eirāzijā", otrdien uzrunājot parlamentu, paziņoja prezidents Aleksandrs Lukašenko.

2020.gada notikumi ļauj "apgalvot par spēcīgas valsts lomu nācijas dzīvē, kurai nav alternatīvu", runas sākumā sacīja Lukašenko.

Prezidents uzskaitīja virkni pasaules konfliktu un citu faktoru, kas ved pie pasaules ekonomiskā un politiskā stāvokļa nestabilitātes, atgādinot gan par koronavīrusa pandēmiju un bruņošanās sacensībām, gan par Indijas un Pakistānas bruņoto konfliktu.

"Mūsu planēta pakāpeniski, bet pārliecinoši, ripo bezdibenī. Šķiet, aizdedzināsi sērkociņu, un pasaule uzsprāgs," brīdināja prezidents.

Pievēršoties situācijai pašu valstī, Lukašenko cildināja baltkrievu panākumus cīņā ar Covid-19 un centienos nodrošināt ražošanas stabilitāti "pat pandēmijas apstākļos".

Pirmajā pusgadā Baltkrievijas IKP sarucis tikai par 1,7%, kas ir ievērojami mazāk nekā citās valstīs, tādās kā Vācija un Spānija, apgalvo Lukašenko.

Izsakoties par Baltkrievijas ekonomikas attīstību nākamajā piecgadē, Lukašenko norādīja, ka Baltkrievijai jāņem "labais piemērs no padomju laikiem", kā arī jāizmanto Ķīnas pieredze, kurai ir labi plāni un "dzelzsbetona disciplīna".

"Mēs tikām galā ar šo nelaimi. Kas nav akls, tas redzēs," norādīja prezidents, uzsverot, ka krīzi pārvarēt cita starpā izdevies arī tāpēc, ka "varas vertikāle darbojās saskaņoti", "prezidents koordinēja valdības un reģionu darbu", "ārsti darbojās, kā vien varēja".

"Šodien visas valsis atzīst, ka mēs rīkojāmies pareizi," norādīja Lukašenko.

Veselības aizsardzības jomā kopumā "ir nepieciešams par vissvarīgāko atzīt svaigu gaisu un nodarbošanos ar sportu", sacīja prezidents. "Sēdēsiet mājās - slimosiet visu laiku."

Izsakoties par attiecībām ar Krieviju, Lukašenko norādīja, ka Krievija vienmēr būs Baltkrievijas sabiedrotais, "lai arī kas būtu pie varas Baltkrievijā vai Krievijā".

"Tas ir dziļi mūsu tautās, pat neraugoties uz to, ka Krievija brālīgās attiecības nomainījusi pret partnerību. Velti," piebilda Lukašenko.

Runas laikā prezidents vairākkārt pieminēja arī "Baltkrievijas draugu" Ķīnu, kas "rēķinās ar sava drauga stabilitāti".

Vienlaikus Lukašenko norādīja, ka Baltkrievija iestājas par "daudzvektoru, paredzamu ārpolitiku" un "nedraudzējas ar kādu pret kādu citu".