Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Baltkrievijā sākusies iepriekšējā balsošana prezidenta vēlēšanās

© Reuters/Scanpix/Leta

Baltkrievijā otrdien sākusies iepriekšējā balsošana prezidenta vēlēšanās, kurās pašreizējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko kandidēs uz sesto pilnvaru termiņu.

65 gadus vecais Lukašenko, kurš atrodas pie varas Baltkrievijā kopš 1994.gada un izveidojis tur autoritāru režīmu, ir panācis, ka viņa galvenajiem konkurentiem aizliegts kandidēt 9.augustā gaidāmajās vēlēšanās.

Vēlēšanās viņa galvenā konkurente būs 37 gadus vecā Svetlana Tihanovska, kura kandidē sava aizturētā vīra blogera Sergeja Tihanovska vietā.

Tihanovskas priekšvēlēšanu mītiņi spējuši piesaistīt plašas cilvēku masas, kas demonstrē sabiedrības neapmierinātību ar Lukašenko režīmu.

Baltkrievijas Centrālā vēlēšanu komisija otrdien paziņoja, ka aptuveni septiņiem miljoniem balsstiesīgo vēlētāju būs iespējams nobalsot 5767 vēlēšanu iecirkņos sabiedriskās vietās, tostarp medicīnas iestādēs un armijas kazarmās un 44 vēlēšanu iecirkņos ārvalstīs.

Neatkarīgie novērotāji apgalvo, ka varasiestādes izdara spiedienu uz sabiedriskajā sektorā strādājošajiem, lai viņi iepriekšējā balsošanā atbalstītu Lukašenko draudzīgos kandidātus, un falsificē balsis pirms galvenās vēlēšanu dienas.

Tihanovska aicinājusi savus atbalstītājus svētdien doties balsot, lai izvairītos no manipulācijām pirms balsu skaitīšanas, un aplikt baltu aproci, lai neatkarīgie novērotāji varētu viņus viegli identificēt.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) kopš 1995.gada nevienas Baltkrievijā notikušās vēlēšanas nav atzinusi par brīvām un godīgām.

EDSO paziņojusi, ka šogad nesūtīs savus novērotājus uz vēlēšanām Baltkrievijā, jo Baltkrievija nav laikus nosūtījusi uzaicinājumu.

Organizācija arī paudusi bažas par opozīcijas politiķu iebiedēšanu un aizturēšanu.

Baltkrievijas Centrālā vēlēšanu komisija paziņojusi, ka epidemioloģiskās situācijas dēļ iepriekšējā balsošanā katrā vēlēšanu iecirknī drīkstēs atrasties ne vairāk kā trīs novērotāji un svētdien galvenajā vēlēšanu dienā katrā iecirknī drīkstēs atrasties ne vairāk kā pieci novērotāji.

Lukašenko, kurš uzvaras gadījumā solījis stiprināt Baltkrievijas attiecības ar kaimiņvalstīm, pārmetis Eiropas valstīm un Krievijai jaukšanos gaidāmajās vēlēšanās.

Pagājušajā nedēļā Baltkrievijā tika aizturēti 33 Krievijas privātās militārās kompānijas "Vagner" kaujinieki. Baltkrievijas drošības dienesti paziņojuši, ka aizturētie kopā ar Baltkrievijas opozīciju plānojuši izraisīt masu nekārtības.