Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Fauči: Ceru, ka ķīnieši un krievi vispār izmēģina koronavīrusa vakcīnu, pirms viņi to dod kādam

© Scanpix

ASV galvenais eksperts infekcijas slimību jautājumos Entonijs Fauči brīdinājis par Ķīnā un Krievijā izstrādātajām jaunā koronavīrusa vakcīnām, paužot bažas par to drošību.

Pie vakcīnas strādā vairākas Ķīnas kompānijas, savukārt Krievija paziņojusi, ka cer kļūt par pirmo valsti, kas sāks masveidā ražot vakcīnas iedzīvotājiem un varētu tās sākt pielietot jau augusta vidū.

Taču to medikamentiem, visticamāk, nāksies saskarties ar paaugstinātu uzmanību, ņemot vērā, ka abu valstu uzraudzības sistēmas ir daudz vājākas nekā Rietumos.

Fauči izvaicāšanā Kongresā tika prasīts, vai ASV varētu izmantot Ķīnas vai Krievijas izgatavotās vakcīnas, uz ko viņš atbildēja noraidoši.

"Es patiesi ceru, ka ķīnieši un krievi vispār izmēģina vakcīnu, pirms viņi to dod kādam," sacīja Fauči. "Apgalvojumi par izplatīšanai gatavu vakcīnu pirms testēšanas, manuprāt, labākajā gadījumā ir problemātiski. Mēs virzāmies ļoti ātri. Es neticu, ka būs vakcīnas tik ļoti priekšā mums, ka mēs būsim atkarīgi no citām valstīm."

Ķīnas mediji vēstījuši, ka kompānijas "CanSino Biologics" izstrādāta vakcīna tiek izmantota Ķīnas kareivju imunizēšanai, kļūstot par pirmo cilvēkiem pielietoto Covid-19 vīrusa vakcīnu.

Tomēr daudzi zinātnieki pauduši bažas par šī soļa ētiskumu, jo vakcīnai vēl nav uzsākti pēdējie pārbaudes posmi.