Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Austrālijā "Google" un "Facebook" liks maksāt par mediju satura izmantošanu

© pexels.com

Austrālijā izstrādāts kodekss, kas regulēs attiecības starp plašsaziņas līdzekļiem un tādiem digitālo tehnoloģiju uzņēmumiem kā "Google" un "Facebook", kuriem būs jāmaksā par mediju satura izmantošanu savās platformās.

Vienošanās par samaksu būs jāpanāk sarunās, turklāt mediji sarunās varēs piedalīties kolektīvi. Ja sarunās trīs mēnešu laikā neizdosies panākt vienošanos, strīdu izšķirs arbitrāža, preses konferencē Melburnā teica Austrālijas finanšu ministrs Džošua Frīdenbergs.

Arbitrāža varēs lemt tikai par samaksu par satura izmantošanu.

Jaunais kodekss arī paredz, ka digitālo tehnoloģiju uzņēmumiem vismaz 28 dienas iepriekš būs jābrīdina par izmaiņām algoritmos, kas nosaka to, kādā kārtībā publikācijas tiek sarindotas, kā tās tiek demonstrētas un kā tiek izvietotas reklāmas šajās publikācijās, norādīja ministrs.

Kodekss regulēs arī citus jautājumus, tostarp piekļuvi lietotāju datiem.

Ja digitālo tehnoloģiju uzņēmums kodeksu būs pārkāpis, tam būs jāmaksā naudassods neatļauti gūtā labuma trīskāršā apmērā, bet ne vairāk kā 10 miljoni Austrālijas dolāru (seši miljoni eiro), vai arī 10% no gada apgrozījuma. Turklāt no šiem abiem jāizmanto tas sodanaudas aprēķināšanas veids, kas nodrošina lielāko sodanaudas summu.

Līdz 28.augustam notiks konsultācijas par jaunizstrādāto kodeksu, bet pēc tam parlaments pieņems nepieciešamos tiesību aktus, lai kodekss varētu stāties spēkā, pavēstīja Frīdenbergs.

Viņš piebilda, ka sākumā kodekss tiks attiecināts vienīgi uz "Google" un "Facebook", bet vēlāk ari uz citiem uzņēmumiem.